Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Základní suroviny pro přípravu těsta

  • K přípravě domácích gnocchů potřebujeme kvalitní brambory, hladkou mouku, vaječný žloutek, sůl, bílý pepř a muškátový oříšek.
  • Nejdůležitějším komponentem jsou brambory, a proto musíme jejich výběru věnovat pozornost.
  • Nejlepší je použít kvalitní a čerstvé odrůdové brambory, která mají nižší obsah škrobu.

Vaření brambor

  • Brambory je nejlepší péct vcelku a ve slupce, aby se do nich dostalo co nejméně vlhkosti.
  • Do brambor nalijeme trochu vody, aby vytvořená pára urychlila proces měknutí, a zabalíme je do hliníkové fólie.

Příprava těsta

  • Upečené a oloupané brambory nakrájíme na menší kusy a ještě teplé je protlačíme přes bramborový lis.
  • Prolisované brambory rozprostřeme v nízké vrstvě na pracovní plochu, aby měli možnost vychladnout a nezapařili se.
  • Není možné přesně určit poměr brambor a mouky, ale obecně ale platí, že na 1000 gramů brambor budeme potřebovat 350 gramů mouky.

Krájení a tvarování

  • Odpočaté těsto nakrájíme na pruhy široké asi jeden centimetr a důkladně zaprášíme moukou.
  • Jednotlivé segmenty těsta nyní šetrně rozválíme jeden po druhém do stejného průměru a nakrájíme z nich jednotlivé gnocchi.
  • Gnocchi můžeme nechat, jak jsou, nebo je můžeme začít tvarovat tak, abychom v nich vytvořili malou kapsu.

Skladování a vaření

  • Hotové vytvarované gnocchi můžeme začít vařit v dostatečném množství vroucí a osolené vody.
  • Hotové gnocchi můžeme také zamrazit a vařit je z mraženého stavu v dostatečném množství vroucí a osolené vody.
  • Když gnocchi vyplavou na povrch, jsou uvařené a můžeme je vyndat z vody.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde