Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Co je polenta a druhy kukuřičné mouky

  • Polenta je pokrm italského původu, který se připravuje vařením kukuřičné mouky v horké tekutině, dokud nezměkne a není krémová
  • Kukuřičná mouka je vyrobena semletím sušených kukuřičných zrn a existují různé druhy hrubosti od jemné až po hrubou
  • Jakmile otevřeme originální balení polenty, měli bychom ji skladovat v uzavíratelné nádobě a v chladu

Poměry při přípravě polenty a druhy tekutin

  • Polenta se připravuje ve formě kukuřičné kaše, ale lze ji také nechat ztuhnout a servírovat ji nakrájenou do požadovaného tvaru
  • Obecně platí, že při přípravě polenty, kterou chceme servírovat ztuhlou, zvolíme poměr 1 / 3-4 (polenta / tekutina)
  • Jestliže chceme připravit polentu s konzistencí kukuřičné kaše, zvolíme poměr 1 / 6-8 (polenta / tekutina)
  • Při přípravě polenty můžeme použít různé druhy tekutin, jako je obyčejná voda, vývar, mléko, nebo jejich kombinace
  • Obecně platí, že na 250 ml kukuřičné mouky budeme potřebovat jednu kávovou lžičku soli

Příprava polenty – jednotlivé kroky

  • Existují 2 metody vaření polenty: studená, při které nasypeme kukuřičnou mouku do studené tekutiny a vše přivedeme k varu a vaříme do změknutí 
  • Při horké metodě přivedeme tekutinu společně s aromatickými ingrediencemi k varu a do ní pak postupně vmícháme polentu a opět vaříme do změknutí
  • Polentu nikdy nepřipravujeme al dente, jako těstoviny, ale měla by být uvařena doměkka
  • Čím jemnější kukuřičnou mouku použijeme, tím kratší bude čas vaření a tím bude polenta krémovější

Jak dokončit polentu a její servírování

  • Hotovou polentu můžeme dokončit několika způsoby, přidáním kostky studeného másla, několika lžic olivového oleje, smetany nebo parmazánu
  • Do hotové polenty můžeme přidat čerstvé bylinky, jako je například pažitka, plocholistá petrželka, bazalka, šalvěj, estragon, majoránka nebo tymián
  • Polentu můžeme servírovat mnoha způsoby, ve formě kaše, ztuhlou, jako přílohu nebo jako hlavní chod
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde