Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Co je to jíška a jak s ní pracovat

  • Jíšku připravíme vařením tuku a mouky v poměru 1:1
  • Do horké tekutiny vždy přidáváme studenou jíšku, do horké jíšky vždy přidáváme studenou tekutinu. 
  • Jíška připravená z jedné polévkové lžíce mouky a jedné polévkové lžíce másla zahustí cca 250 ml tekutiny.  

Jak připravit bílou jíšku

  • Bílou jíšku vaříme přibližně 1 – 2 minuty a neměla by získat žádnou barvu
  • Bílá jíška má vyšší zahušťovací schopnost. 

Jak připravit světlou jíšku

  • Světlou jíšku vaříme přibližně 4 – 6 minut a výsledná barva by měla světle oříšková.
  • Čím déle jíšku vaříme, tím menší má zahušťovací schopnost, ale získává na výraznější chuti.

Jak připravit tmavou jíšku

  • Tmavou jíšku vaříme přibližně 10 – 15 minut a výsledná barva je tmavě hnědá. 
  • Zahušťovací schopnost tmavé jíšky je nižší než u světlé jíšky, ale její chuť je výrazně oříšková.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde