Seznamte se, NUTRI-SCORE

NUTRI SCORE je jednoduchý barevný štítek, který hodnotí výživovou hodnotu pokrmů. Logo NUTRI-SCORE má podobu jakéhosi semaforu, který rozděluje potraviny do pěti tříd různobarevnými písmeny. Nejlépe hodnocené pokrmy, s nejvyšší nutriční kvalitou, mohou získat tmavě zelené písmeno A. Naopak pokrmy s nejnižší nutriční kvalitou označení červeným E.

NUTRI-SCORE

O zařazení pokrmu do jednotlivých tříd A až E se rozhoduje na základě skóre, které se počítá podle obsahu výživově významných složek. Příznivější hodnocení potravina získává díky obsahu bílkovin a vlákniny nebo ovoce, zeleniny, luštěnin a ořechů. Horší hodnocení na základě vysokého obsahu některých tuků (nasycených mastných kyselin), sodíku (soli), jednoduchých cukrů a energetické hodnoty.

Evropské spotřebitelské organizace značení NUTRI-SCORE prosazují vzhledem k rostoucímu výskytu obezity, cukrovky, srdečně-cévních nemocí a rakoviny, které velice úzce souvisejí s tím, jak se lidé stravují.

Jak se NUTRI-SCORE vypočítává

Algoritmus výpočtu dává body za vybrané živiny v nutriční tabulce (na 100 g nebo ml), která je uvedena na obalech potraviny či pokrmů. Za nutričně rizikové živiny se pokládají (vysoká energetická hodnoty, cukry, nasycené mastné kyseliny a sůl). Bodový zisk z této skupiny je 0-40 bodů. Naopak nutričně žádoucí jsou bílkoviny, vláknina, procentuální zastoupení ovoce, zeleniny, ořechů, luštěnin, řepkového, olivového oleje a oleje z vlašských ořechů). Bodový zisk z této skupiny žádoucích látek a potravin je 0-15 bodů. Body za negativní a pozitivní výživové složky se sečtou a výsledné bodové skóre se převede na písmenový/barevný kód A-E (= NUTRI-SCORE).

Potraviny Nápoje Barva NUTRI SCORE
≤ - 1 Voda Tmavě zelená A
0-2 ≤ - 1 Světle zelená B
3-10 2-5 Žlutá C
11-18 6-9 Oranžová D
19 a více 10 a více Červená E

Závěrem

NUTRI-SCORE je logo, které ukazuje nutriční kvalitu potravinářských výrobků třídy A až E. Pomocí NUTRI-SCORE lze snadno a rychle porovnávat potraviny ve skupinách podobných produktů. Smyslem není oddělit „dobré“ potraviny od „špatných“ potravin, ale spíše rozlišit nutričně kvalitnější potraviny od těch méně kvalitních. Pomáhá i výrobcům potravin přeformulovat své výrobky tak, aby se mohli přesunout do „vyšší třídy nutriční vyváženosti“ a spotřebitelům umožňuje přemýšlet o jejich zdraví při výběru potravin.

Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde