Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Příprava zeleniny na vaření v páře

  • Téměř všechny druhy zeleniny mohou být vařeny v páře
  • Vaření v páře nepřidá zelenině další chuť, protože při něm nedochází ke zkaramelizování přirozených cukrů
  • Abychom dosáhli rychlejšího a rovnoměrného uvaření, měli bychom zeleninu nakrájet na rovnoměrně velké kusy

Vaření zeleniny v páře

  • Při vaření v páře z zelenině zůstane většina nutričních hodnot a zároveň si zachová svůj tvar a přirozenou svěží barvu
  • Když pro vaření v páře použijeme ochucenou tekutinu, musíme počítat s tím, že na zeleninu se přenese jen malé množství její chuti
  • Zelenou zeleninu je lepší vařit rychleji v intenzivnější páře, abychom zachovali co nejvíce její přirozené barvy

Délka vaření v páře

  • Zelenina uvařená v páře by si měla zachovat svůj tvar a barvu a měla by být uvařená rovnoměrně a do měkka
  • Délka vaření v páře záleží na intenzitě a teplotě páry a na velikosti a tvrdosti vařené zeleniny
  • Když nůž zapíchneme do zeleniny a ta sklouzne z jeho špičky, je uvařená do měkka a připravená k servírování

Ochucení uvařené zeleniny

  • Nejjednodušší způsob, jak dochutit zeleninu uvařenou v páře, je dochutit ji jen solí a pepřem
  • Zeleninu můžeme ochutit přidáním široké škály různých ingrediencí jako jsou například bylinky, aromatické ingredience, opečená semínka nebo ořechy, citrusové šťáva, ochucené oleje atd.
  • Další možností, jak ochutit uvařenou zeleninu je přidat libovolnou kyselou zálivku

Skladování uvařené zeleniny

  • Zeleninu můžeme nejdříve uvařit v páře a pak ji zchladit a skladovat pro další použití
  • Předvařenou zeleninu skladujeme v uzavíratelné nádobě nebo v uzavíratelném plastovém pytlíku
  • Takto předvařenou zeleninu můžeme před servírováním vrátit na páru nebo ji opéct na rozpálené pánvi
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde