Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Základní funkce konvektomatu

  • Všechny tepelné úpravy vycházejí ze tří základních funkcí, horký vzduch, kombinace horkého vzduchu s párou a vaření v páře.
  • Konvektomat umožňuje nastavit a kontrolovat 5 hodnot: teplotu v komoře, teplotu na sondě, řízenou vlhkost, čas tepelné úpravy a rychlost ventilátoru.
  • Při funkci horký vzduch znamená zvolená hodnota vlhkosti, kolik % přirozené vlhkosti zůstane uvnitř komory. Při nastavení vlhkosti na 100% zůstane 100% vlhkosti uvnitř.
  • Při funkci kombinace horkého vzduchu a páry znamená hodnota vlhkosti, kolik % se bude automaticky vytvářet a udržovat po celou dobu tepelné úpravy.

Prudké opékání

  • Při prudkém opékání surovin používáme funkci horkého vzduchu v kombinaci s vysokým odvodem vlhkosti, abychom podpořili proces opékání.
  • Při prudkém opékání masa a větších surovin je lepší použít rošt, aby mohl horký vzduch co nejlépe cirkulovat.
  • Když opékáme suroviny na plechu, měli bychom zvolit mělčí variantu, aby jeho boční strany nebránily cirkulaci horkého vzduchu.
  • Když opékáme surovinu, která nemá stejnoměrnou velikost, je lepší zvolit střední rychlost ventilátoru, aby se cirkulující horký vzduch dostal i k menším kusům.

Pečení

  • Při pečení surovin používáme funkci horkého vzduchu, který je pomocí nastavené rychlosti ventilátoru cirkulován po celé komoře.
  • Při pečení můžeme nastavit správný poměr teploty v komoře a času pečení, abychom dosáhli požadovaného výsledku.
  • Poměr správné teploty a času můžeme nahradit nastavením požadované vnitřní teploty suroviny na sondě, která proces pečení ukončí při jejím dosažení.

Pečení s řízenou vlhkostí

  • Při pečení s řízenou vlhkostí nastavíme konvektomat na kombinaci horkého vzduchu s párou.
  • Hodnota nastavené vlhkosti bude automaticky vytvořena a v komoře konvektomatu udržována po celou dobu tepelné úpravy.
  • Pečení s řízenou vlhkostí v kombinaci s nízkou teplotou pečení zajistí menší úbytek na váze při zachování šťavnatosti připravované suroviny.

Konfitování

  • Konfitování je metoda využívající vlhké teplo, konvektomat ale nastavíme na horký vzduch, který bude v jeho komoře udržovat konstantní teplotu.
  • Při konfitování můžeme nastavit poměr teploty v komoře a čas tepelné úpravy, tento poměr ale může také kontrolovat sonda.

Grilování

  • Při grilování nastavíme konvektomat na horký vzduch a použijeme grilovací litinový rošt nebo plech.
  • Při grilování je důležité komoru dobře předehřát společně s grilovacím litinovým roštem, aby jeho horký povrch pomohl s procesem grilování.
  • Grilovanou surovinu je důležité dobře osušit a je také vhodné ji rovnoměrně potřít vhodným olejem, aby se její povrch ugriloval rovnoměrně.

Smažení

  • Při smažení v konvektomatu také využíváme funkci horkého cirkulujícího vzduchu.
  • Teplotu komory nastavíme na stejnou teplotu, na jakou bychom nastavili fritézu.
  • Při smažení je důležité na surovinu rovnoměrně nastříkat tenkou vrstvu vhodného oleje, který urychlí proces smažení.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde