Moderní technologie - Konvektomat (2. část)

Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Gratinování

  • Gratinování je technika, která využívá intenzivního horkého vzduchu, který rychle a rovnoměrně zapeče povrch připravovaného pokrmu
  • Díky působení horkého vzduchu s vysokou rychlostí ventilátoru dosáhneme rovnoměrného a rychlého zapečení pokrmu bez jeho vysušení

Pečení pečiva

  • Konvektomat nastavený na horký vzduch nebo kombinaci s párou je také vhodný pro kynutí a pečení čerstvého pečiva
  • K nakynutí těsta na pečivo můžeme využít konvektomat, který bude fungovat jako kynárna těsta
  • U moderních konvektomatů je možné nastavit proces pečení v několika krocích s různým nastavením jednotlivých hodnot

Dušení (kombinace pečení s párou)

  • Horký vzduch kombinovaný s párou se výborně hodí pro dušení mas, které můžeme díky kontrolované vlhkosti provádět bez pokličky
  • Při dušení masa můžeme nastavit jak vnitřní teplotu na sondě, tak teplotu v komoře
  • Při dušení na nízkou teplotu dosáhneme lepší výtěžnosti a zachování přirozené barvy masa

Vaření v páře

  • Vaření v páře je jedna ze 3 základních funkcí konvektomatu, při které je do komory vháněná horká pára s řízenou teplotou
  • Vaření v páře je vhodné například při přípravě knedlíků a různých druhů zeleniny, obilovin a luštěnin
  • Zelenina uvařená na páře bude rovnoměrně uvařená, zachová si svou přirozenou barvu a také většinu svých nutričních hodnot

Regenerace a finální úprava

  • Jednotlivé funkce konvektomatu jsou vhodné pro šetrnou regeneraci nebo finální úpravu již uvařených a zchlazených pokrmů
  • Regenerovat můžeme při nastavení na horký vzduch, horký vzduch s párou nebo jen na samotnou páru

Udržování a funkce „perfect hold“

  • Konvektomat je také možné použít pro udržování již uvařených nebo zregenerovaných pokrmů
  • Pro udržování můžeme využít horký vzduch, horký vzduch s párou nebo jen samotnou páru
  • Pro udržování můžeme také využít funkci „perfect hold“, která je schopná vyhodnotit nastavení, při kterém jsme surovinu tepelně upravovali a automaticky nastavit teplotu a vlhkost udržování

Sous-vide

  • Sous-vide je další kulinářská technika, kterou můžeme úspěšně realizovat v moderním konvektomatu
  • Pro sous-vide zvolíme vaření v páře, abychom v komoře konvektomatu dosáhli podobného prostředí, jako ve vodní lázni
  • Když nemáme možnost vakuového balením, můžeme pro princip sous-vide techniky využít také horký vzduch nastavený na přesnou teplotu
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde