Jak připravit čerstvé těstoviny

Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Základní suroviny pro přípravu těsta

  • Pro výrobu těsta na domácí těstoviny budeme potřebovat mouku, vejce a sůl. Někdy se do něj také přidává olivový olej a mléko.
  • Do těsta můžeme použit různé druhy mouky jako je hladká, italská dvounulka, semolina, nebo klidně jejich kombinaci.
  • Obecně platí, že na každých 100 gramů mouky budeme potřebovat 60-65 gramů celých vajec a 2 g soli.
  • Celá vejce můžeme nahradit jen žloutky, olejem, mlékem nebo vodou, vždy ale musíme dodržet poměr 60 - 65 gramů tekutých ingrediencí na 100 gramů mouky.

Ruční výroba těsta

  • Těsto hněteme tak dlouho, dokud se nespojí a nezačne měknout. Těsto musí být spojené ale stále tuhé.
  • Těsto důkladně zabalíme do potravinářské fólie a v lednici necháme alespoň hodinu odležet.

Výroba těsta v kuchyňském robotu

  • Výsledné těsto musí být spojené ale stále tuhé. Při odpočívání v lednici ještě změkne.

Příchutě a barvy těsta

  • Příchutě a barvy těsta můžeme obměňovat tak, že různé ingredience přidáme buď do vajíček, nebo do mouky.
  • Při přípravě těsta s příchutí musíme počítat s obsahem vody přidávaných ingrediencí. Stále musíme dodržet přibližný poměr 65 g tekutých ingrediencí na 100 g mouky.

Ruční válení a krájení těsta

  • Odpočaté těsto můžeme rozválet a nakrájet ručně jen za pomoci válečku a nože.
  • Rozválené těsto překládáme na třetiny a znovu rozvalujeme, abychom vytvořili jeho pevnou strukturu.

Strojové zpracování a krájení těsta

  • Při strojovém zpracování těsta postupujeme podobně, jako při ručním, jen místo válečku použijeme stroj.
  • Vždy začneme na nejširším nastavení válců a při každém novém protažení těsta je nastavíme o jeden stupeň níže.

Další tvary těstovin

  • Z rozváleného čerstvého těsta můžeme připravit další tvary těstovin, jako jsou například ravioli, tortelliny, cannelloni, nebo lasagne.
  • Tvary těstovin, které dále ještě zapékáme, musíme vždy předvařit, syrové těsto by se při pečení rozmočilo.

Vaření čerstvých těstovin

  • Čerstvé těstoviny vaříme v dostatečném množství vroucí a osolené vody a jen v takových dávkách, abychom vodu nikdy nezchladili tak, že se přestane vařit.
  • Kdybychom čerstvé těstoviny vařili ve vodě, která se nevaří, těsto se nám rozmočí a bude lepkavé.
  • Délka vaření čerstvých těstovin záleží na jejich tloušťce a může se pohybovat od jedné až do tří minut.
  • Čerstvá pasta nebude po uvaření nikdy al dente, jak je tomu u sušených těstovin.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde