Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Základní suroviny pro přípravu těsta

  • Pro výrobu těsta na domácí těstoviny budeme potřebovat mouku, vejce a sůl. Někdy se do něj také přidává olivový olej a mléko.
  • Do těsta můžeme použit různé druhy mouky jako je hladká, italská dvounulka, semolina, nebo klidně jejich kombinaci.
  • Obecně platí, že na každých 100 gramů mouky budeme potřebovat 60-65 gramů celých vajec a 2 g soli.
  • Celá vejce můžeme nahradit jen žloutky, olejem, mlékem nebo vodou, vždy ale musíme dodržet poměr 60 - 65 gramů tekutých ingrediencí na 100 gramů mouky.

Ruční výroba těsta

  • Těsto hněteme tak dlouho, dokud se nespojí a nezačne měknout. Těsto musí být spojené ale stále tuhé.
  • Těsto důkladně zabalíme do potravinářské fólie a v lednici necháme alespoň hodinu odležet.

Výroba těsta v kuchyňském robotu

  • Výsledné těsto musí být spojené ale stále tuhé. Při odpočívání v lednici ještě změkne.

Příchutě a barvy těsta

  • Příchutě a barvy těsta můžeme obměňovat tak, že různé ingredience přidáme buď do vajíček, nebo do mouky.
  • Při přípravě těsta s příchutí musíme počítat s obsahem vody přidávaných ingrediencí. Stále musíme dodržet přibližný poměr 65 g tekutých ingrediencí na 100 g mouky.

Ruční válení a krájení těsta

  • Odpočaté těsto můžeme rozválet a nakrájet ručně jen za pomoci válečku a nože.
  • Rozválené těsto překládáme na třetiny a znovu rozvalujeme, abychom vytvořili jeho pevnou strukturu.

Strojové zpracování a krájení těsta

  • Při strojovém zpracování těsta postupujeme podobně, jako při ručním, jen místo válečku použijeme stroj.
  • Vždy začneme na nejširším nastavení válců a při každém novém protažení těsta je nastavíme o jeden stupeň níže.

Další tvary těstovin

  • Z rozváleného čerstvého těsta můžeme připravit další tvary těstovin, jako jsou například ravioli, tortelliny, cannelloni, nebo lasagne.
  • Tvary těstovin, které dále ještě zapékáme, musíme vždy předvařit, syrové těsto by se při pečení rozmočilo.

Vaření čerstvých těstovin

  • Čerstvé těstoviny vaříme v dostatečném množství vroucí a osolené vody a jen v takových dávkách, abychom vodu nikdy nezchladili tak, že se přestane vařit.
  • Kdybychom čerstvé těstoviny vařili ve vodě, která se nevaří, těsto se nám rozmočí a bude lepkavé.
  • Délka vaření čerstvých těstovin záleží na jejich tloušťce a může se pohybovat od jedné až do tří minut.
  • Čerstvá pasta nebude po uvaření nikdy al dente, jak je tomu u sušených těstovin.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde