Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Co je bešamel a druhy jíšky

  • K přípravě základního bešamelu potřebujeme máslo, mouku a mléko.
  • Bešamel je lepší připravovat z plnotučného mléka pro plnější chuť a konzistenci.  
  • Barva použité jíšku bude mít vliv na výslednou chuť a barvu bešamelu.

Příprava mléka pro bešamel

  • Mléko pro přípravu bešamelu připravíme jeho zahříváním s aromatickými ingrediencemi, jako je cibule a muškátový oříšek. 
  • Mléko vždy zahříváme postupně a na mírném ohni. 
  • Po zahřátí necháme mléko ještě 15 minut stát společně s aromatickými ingrediencemi, aby se chutě uvolnili do mléka.  

Příprava bešamelu a jeho dochucování

  • Bešamel připravíme tak, že ochucené zahřáté mléko zahustíme jíškou. 
  • Mléko do jíšky nelejeme najednou, ale postupně po dávkách a pravidelně mícháme.
  • Bešamel vaříme na mírném ohni alespoň 15 minut a dochutíme solí a bílým pepřem. 

Variace bešamelu

  • Aromatické látky pro základní bešamel jako je cibule a muškátový oříšek můžeme doplnit například česnekem, bobkovým listem nebo hřebíčkem.
  • Do základního bešamelu můžeme přidávat další ingredience jako je například sýr a vytvořit tak variace základního bešamelu. 
  • Mléko v bešamelu může být nahrazeno smetanou, čímž vytvoříme základ pro širokou škálu smetanových omáček. 

Skladování a ohřívání bešamelu

  • Omáčky zahuštěné jíškou vytvářejí při chladnutí škraloup, proto přímo na jejich povrch volně položíme potravinářskou fólii. 
  • Bešamel ohříváme na mírném ohni a v rendlíku s malým množstvím vody nebo vývaru. 
  • Při ohřívání bešamel pravidelně mícháme. 
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde