Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Rozdíl mezi ostrým a tupým nožem

  • Ostří správně udržovaného nože má tvar ostrého V, běžným používáním se jeho ostří zaobluje, čímž se nůž stává tupým.
  • Životnost ostrého nože můžeme prodloužit pravidelným používáním ocílky.
  • Tupý nůž není možné nabrousit na ocílce, musíme použít vhodný brusný kámen nebo si nůž nechat strojově nabrousit.

Druhy brusných kamenů

  • K ručnímu broušení nožů se používají brusné kameny s různou hrubostí povrchu, která je stejně jako u brusného papíru určena číslem.
  • Hrubší kameny s hrubostí od 240 do 800 se používají na nabroušení nože.
  • Kameny s hladším povrchem od 1000 do 8000 se používají na doleštění povrchu a srovnání ostří.
  • Brusné kameny jsou velmi porézní, a proto je musíme před broušením namočit alespoň na 30 minut do vody.

Postup při broušení nože na brusném kameni

  • Nůž bychom měli brousit z obou stran pod úhlem 15 až 20 stupňů.
  • Brusný kámen udržujeme vlhký po celou dobu broušení.
  • Ostří nože by mělo být v kontaktu s brusným kamenem jak při pohybu od sebe tak k sobě. Tlak ale aplikujeme vždy jen jedním směrem.

Dokončení broušení a údržba ostří

  • Po nabroušení nože ještě doleštíme ostří pomocí hladkého brusného kamene, čímž ještě zvýšíme jeho ostrost a životnost.
  • Brusný kámen bychom měli po každém broušení umýt bublinkovou vodou a důkladně osušit.
  • Životnost nabroušeného ostří udržíme déle pomocí pravidelného používání ocílky.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde