Grilování - druhy grilů a metody grilování

  • Připravujeme
  • Připravujeme
  • Připravujeme
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Kulinářská technika grilování

  • Grilování je kulinářská technika, která při tepelné úpravě jídla využívá suché teplo, které pochází z tepelného zdroje umístěného pod grilovanou surovinou.
  • Grilovaná surovina je v přímém kontaktu s rozpálenou grilovací plochou, která může být plochá, ve tvaru grilovacího roštu, nebo mřížky.
  • Při grilování je důležité nejdříve rozpálit grilovací povrch, potřít vhodným olejem s vysokým bodem kouřivosti a pak teprve vložit osušenou surovinu.

Druhy grilů

  • Nejtradičnější jsou grily na dřevěné uhlí, výhodou je vůně dřevěného uhlí, která se přenese na grilovanou surovinu a získá tak lehce kouřovou chuť.
  • Nevýhodou grilů na dřevěné uhlí je nutnost nejdříve rozpálit dřevěné uhlí, jehož teplotu a dobu požadované výhřevnosti je obtížnější regulovat.
  • Grily s plynovými hořáky mají výhodu v okamžité možnosti roztopení, velmi pohodlné ovládání a možnost přesné regulace teploty.
  • Plynové grily s poklopem mají možnost vytvoření horkovzdušné trouby s regulací teploty.

Metody grilování - přímé, nepřímé a zónové

  • Přímé grilování spočívá v roztopení grilovací desky na určitou teplotu a přímém grilování zvolené suroviny přímo nad použitým hořákem.
  • Nepřímé grilování spočívá v roztopení jen bočních zón, umístění suroviny do středu grilu, která je vypnutá a pečení suroviny pod zavřeným poklopem v horkém cirkulujícím vzduchu.
  • Při zónovém grilování se jednotlivé zóny grilu roztopí na různé teploty od nízké až po vysokou a grilovaná surovina se nejdříve prudce opeče a pak se dopéká při nižší teplotě.

Příslušenství grilů

  • Příslušenství grilu záleží na jeho typu a může v základu obsahuje grilovací rošt, grilovací mřížku a plochou grilovací desku.
  • Základní grilovací rošt se dá použít pro přípravu široké škály surovin od masa, přes ryby, mořské plody až po zeleninu.
  • Litinová grilovací mřížka výborně vede a drží teplo a na opékané surovině zanechá typický obtisk rozpálené litiny.
  • Plochou grilovací desku je vhodné použít pro suroviny, které jsou příliš malé a propadly by grilovacím roštem, nebo chceme-li dosáhnout rovnoměrného opečení po celém povrchu.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde