Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Co je frittata a tortilla

  • Frittata (fritáta) je italská vaječná omeleta připomínající slaný koláč, do které můžeme přidat nejrůznější ingredience.
  • Tortilla (tortýja) je tradiční španělská omeleta, která tradičně obsahuje jen vejce, brambory a cibuli.
  • Frittate se připravuje v pánvičce a je dokončená v troubě a tortilla se tradičně připravuje v pánvičce, ve které se otočí a dokončí.

Výběr vhodné pánvičky

  • Pánev na frittatu a tortillu by měla by mít nepřilnavý povrch, aby se omeleta nepřichytla a měla by být vhodná pro dopékání v troubě.
  • Poměr velikosti pánve a počtu zvolených vajec má vliv na výslednou výšku omelety.

Příprava surovin pro frittatu a tortillu

  • Když do omelety přidáváme suroviny s vysokým obsahem tekutiny jako například žampiony, papriky, rajčata nebo cuketu, měli bychom je nejdříve orestovat na pánvi, aby pustily svoji přirozenou vlhkost.
  • Syrové ingredience jako jsou cibule, brambory, pórek nebo slanina bychom měli nejdříve uvařit nebo orestovat na pánvi, aby měli dostatek času se tepelně upravit.
  • Při přidávání surovin do omelety obecně platí, že na 6 vajíček je vhodné použít čtvrtlitrovou misku ingrediencí.

Příprava frittaty a tortilly

  • Vajíčka při přípravě omelety důkladně promícháme, aby se spojily jejich žloutky a bílky.
  • Sporák nastavíme na nízkou až střední intenzitu, aby se vajíčka při míchání srážela rovnoměrně, zůstala krémová a netvořily se hrudky.
  • Na závěr frtittatu dokončíme v troubě předehřáté na 140 – 160°C.
  • Tortillu tradičně nedokončujeme v troubě, ale otočíme ji na pánvi a necháme opéct také z druhé strany.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde