Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Výběr pánve a její správné rozehřívání

  • Na opékání se nejvíce hodí nerezová, železná, měděná nebo litinová pánvička. 
  • Teflonové a keramické pánvičky jsou určeny pro opékání při nižších teplotách.
  • Prvním krokem při opékání je správně rozehřát pánvičku a pak teprve přidat olej. 

Vodní test

  • Jednou z metod, jak poznat, kdy je pánev správně rozehřátá je tak zvaný vodní test.
  • Teplotu na sporáku si nastavíme na střední plamen a nerezovou pánvičku necháme postupně a rovnoměrně zahřívat.
  • Když se pánev začne blížit ke správné  teplotě, začne se tvořit kompaktní bublina, která bude klouzat po povrchu.

Přidání oleje do rozehřáté pánve

  • Olej vhodný na opékání by měl zvládnout teplotu alespoň 200°C, proto je nejvhodnější rostlinný olej.
  • Olej přidáváme až do rozpálené pánve a takové množství, aby jen lehce pokrylo povrch pánve. 
  • Když olej začne lehce kouřit je připravený k opékání. 

Opékání

  • Ingredienci, kterou chceme opékat, nejdříve pečlivě osušíme, aby případná vlhkost nezačal pokrm dusit. 
  • V žádném případě nesmíme začít opékat ingredience, které jsou ještě částečně zmrzlé.
  • Opékanou ingredience vždy přidáváme až do oleje, který je dostatečně rozehřátý.
  • Opékat začínáme na prezentační straně a až do té doby, než vytvoříme zlatavou křupavou krustu, pak teprve otáčíme na druhou stranu. 

Kontrola teploty pánvičky během opékání

  • Během opékání neustále kontrolujeme a regulujeme teplotu, aby nám neklesla a pokrm se nezačal dusit, nebo aby nebyla příliš vysoká, a pokrm jsme nespálili. 
  • Rozpálenou pánvičku není dobré přeplňovat, aby nám prudce neklesla její teplota. 
  • Při opékání na správné teplotě dochází ke zkaramelizování přirozených cukrů v opékané ingredienci, které vytváří zlatavou křupavou krustu a jsou nositelem chuti. 

Opékání na dalších druzích pánví

  • Opékat můžeme také na teflonových a keramických pánvích, ty jsou ale určeny na nízké až střední teploty. 
  • Při opékání na teflonových a keramických pánvích rozehříváme olej společně s pánvičkou. 
  • Při opékání na teflonových a keramických pánvích nedosáhneme tak výrazného zkaramelizování. 
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde