Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Jak nakoupit a skladovat sušené luštěniny

  • Sušené fazole, čočka, cizrna, hrách a sója patří do skupiny luštěnin.
  • Sušené luštěniny jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a sacharidů.
  • Čím déle je budeme skladovat, tím více se budou vysušovat, a proto budou vyžadovat delší dobu vaření.
  • Sušené luštěniny je nejlepší skladovat na suchém, chladném a tmavém místě v originálním balení nebo v uzavíratelné nádobě.
  • Uvařené luštěniny můžeme skladovat v lednici v uzavřené nádobě po dobu 3 až 4 dnů.

Jak připravit sušené luštěniny na vaření

  • Luštěniny před vařením namočíme, hlavním benefitem je, že se budou vařit až o čtvrtinu kratší dobu.
  • Většina luštěnin bude díky namočení lépe držet svůj tvar a nebude se při vaření rozpadávat.
  • Při namáčení luštěnin se do vody rozpustí až 40 % nestravitelných cukrů, které způsobují plynatost.
  • Proto je důležité vodu, ve které jsme sušené luštěniny namáčeli, vylít a pro vaření použít vodu čistou.
  • Sušené luštěniny namáčíme ve studené vodě a necháme je hydratovat alespoň 8 hodin nebo přes noc.
  • Při namáčení je důležité použít alespoň dvojnásobek vody k objemu luštěnin.

Vaření sušených luštěnin

  • Pro vaření nepoužíváme vodu z namáčení, obsahuje nestravitelné sacharidy, které způsobují plynatost.
  • Luštěniny vaříme v dostatečném, alespoň dvojnásobném, množstvím studené vody nebo vývaru.
  • Po celou dobu vaření luštěnin udržujeme mírný var, prudké vaření by rozbilo jejich tvar a slupka by se začala oddělovat.
  • Vodu je ideální osolit v polovině vaření, kdy jsou luštěniny už částečně změklé a začaly absorbovat tekutinu.
  • Na misku luštěnin o obsahu 250 ml většinou stačí přidat 3 g soli.
  • Kyselé ingredience nebo tekutiny do luštěnin přidáváme až na konci vaření, prodlužují totiž dobu vaření.

Jak poznáme, že jsou luštěniny uvařené

  • Správně uvařené luštěniny jsou krémové uvnitř, slupka není oddělená a jsou měkké, ale ne rozvařené.
  • Luštěniny nikdy nevaříme do stádia al dente, v tuto fázi jsou hůře stravitelné a nevynikne jejich krémovost a chuť.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde