Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Teplota při opékání ve wok pánvi

  • Metoda stir fry je kulinářská technika, která využívá vysokou teplotu, při které jsou malé kousky zvolených surovin zprudka a rychle opečené ve wok pánvi.
  • Teplota je ten nejdůležitější faktor, nejčastěji se používá plynový hořák s vysokým až 6x větším výkonem.
  • Oválný tvar pánve ji umožní zahřívat také ze stran a tím se zvětšuje plocha pro opékání.
  • Velká plocha pánve rozpálená na vysokou teplotu zajistí prudké rychlé opečení, což je podstata metody „stir fry“.

Druhy wok pánví

  • Pro metodu stir fry se nejčastěji používá tradiční wok pánev vyrobená z uhlíkové oceli.
  • Wok pánve z uhlíkové oceli dobře reagují na rychlé zahřívání a zchlazování, což je u stir fry metody nezbytné.
  • Nejběžnější je wok pánev s kulatým dnem, která na plynovém hořáku umožní zahřát také boční část pánve a k dispozici tak máme velkou plochu pro tepelnou úpravu.
  • Wok pánev z uhlíkové oceli díky svému vypáleném povrchu dodá připravovaným pokrmům zkaramelizovanou a kouřovou wok chuť, které se také říká „wok hay“.

Ostatní vybavení – opékání ve wok pánvi

  • Pro opékání ve wok pánvi a metodu „stir fry“ budeme potřebovat:
  • Čínskou špachtli pro promíchávání opékaných surovin
  • Takzvaný spider, což je drátěná naběračka, která nám umožní suroviny jednoduše vložit nebo vyndat z oleje
  • Pokličku pro případ, že pokrm potřebujeme na závěr krátce podusit
  • Misky pro nezbytný mise en place

Jak vypálit ocelovou wok pánev

  • Prvním krokem je pánev umýt vodou a saponátem, abychom vyčistili ochranou vrstvu, která je na pánvi od výrobce.
  • Wok vypálíme tak, že ho zahřejeme, přidáme rostlinný olej společně se zázvorem a jarní cibulkou a promícháváme 10 – 15 minut dokud nezačne její povrch tmavnout.
  • Vypálením a používáním získá wok pánev přirozený nepřilnavý povrch s tmavou patinou.
  • Čím více budeme pánev používat, tím tmavší patinu bude získávat a tím silnější nepřilnavý povrch získá.

Údržba ocelové wok pánve

  • Dobře vypálená ocelová wok pánev má patinu a nepřilnavý povrch, který bychom neměli nikdy mýt saponátem nebo drátěnkou, abychom ho neporušili.
  • Jestliže ocelový wok nějakou dobu nepoužíváme, budou na něm známky rzi a nečistot, které bychom měli vyčistit pomocí oleje a soli.
  • Wok pánev z uhlíkové oceli můžeme vypalovat tak často, jak je to potřeba.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde