Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Co je cílem opékání a pečení zeleniny

  • Opékání a pečení zeleniny je technika využívající suché teplo, při které se zkaramelizuje její povrch a zvýrazní se její přirozená chuť.
  • Olej při opékání nebo pečení přenáší teplo na povrch zeleniny a pomáhá ho rovnoměrně zkaramelizovat.
  • Olej funguje jako ochranná vrstva, která zabrání vypařování přirozené vlhkosti ze zeleniny a jejímu vysušování.

Příprava zeleniny před opékáním a pečením

  • Zeleninu bychom měli umýt a důkladně osušit, aby nedocházelo k dušení, ale k opékání nebo pečení.
  • Zeleninu bychom měli nakrájet na stejně velké kusy, aby se všechny opekly rovnoměrně.
  • V případě pečení zeleniny v troubě ji promícháme s rostlinným olejem, aby došlo k rovnoměrnému zkaramelizování.

Jak správně péct zeleninu v troubě

  • Zeleninu položíme plochou částí dolů, čím větší plocha je v kontaktu s plechem, tím více zlatavé barvy dosáhneme.
  • Plech bychom nikdy neměli přeplnit, nedošlo by k rovnoměrnému pečení, ale zelenina by se začala dusit.
  • Neexistuje přesné pravidlo, jakou teplotu zvolit, obecně platí, že čím menší kusy zeleniny pečeme, tím vyšší teplotu nastavíme.

Jak správně opékat zeleninu na pánvi

  • Zeleninu vždy opékáme na dobře rozehřáté pánvi s dostatečně zahřátým olejem nebo tukem.
  • Teplota, na kterou pánev zahříváme závisí na druhu zeleniny a velikosti jednotlivých kusů.
  • Měkčí zeleninu nebo menší kusy opékáme spíše při vyšší teplotě, při které se její povrch zkaramelizuje rychleji.
  • Tvrdší zeleninu nebo větší kusy opékáme spíše při nižší teplotě, při které se její povrch zkaramelizuje pomaleji a postupně.

Jak správně opékat cibuli dozlatova

  • Cibuli vždy nakrájíme na stejně velké kusy, aby došlo k rovnoměrnému opečení.
  • Cibuli vždy opékáme na dobře rozehřáté pánvi s dostatečně zahřátým olejem nebo tukem.
  • Při přípravě křupavé dozlatova opečené cibule postupně snižujeme teplotu pánve, jak cibule získává svou zlatavou barvu.
  • Při přípravě dozlatova opečené cibule do základů do ní přiléváme tekutinu ve chvíli, kdy získává barvu a několikrát ji přerestujeme.

Dokončení opečené a pečené zeleniny

  • Zeleninu můžeme po opečení dokončit přidáním různých olejů, másla, aromatických ingrediencí, koření, semínek nebo ořechů.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde