Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Hlavní komponenty metody „stir fry“

  • Metoda stir fry typicky obsahuje 5 základních komponentů, olej, protein ve formě masa, ryb, mořských plodů atd., zelenina, aromatické ingredience a omáčka.
  • K těmto 5 základním komponentům můžeme ještě přidat různé druhy nudlí nebo rýži.

Příprava surovin pro metodu „stir fry“

  • Při metodě stir fry využíváme vysokou teplotu a rychlé opékání, a proto je nezbytní precizní mise en place.
  • Všechny suroviny musíme nakrájet na menší a stejně velké kusy, které budou v kontaktu s povrchem wok pánve a opečou se tedy dostatečně rychle a rovnoměrně.
  • Suroviny, jako například různé druhy tvrdší zeleniny musíme před opékáním ve wok pánvi blanšírovat, aby změkla.
  • Pro metodu stir fry vždy používáme křehčí steaková masa, která vyžadují jen kratší tepelnou úpravu.
  • V případě, že do stir fry pokrmu přidáváme nudle, měli bychom je buď předvařit, nebo namočit, vždy záleží na jejich druhu.
  • Jestliže připravujeme stir fry pokrm s rýží, musíme ji nejdříve předvařit a kompletně zchladit.

Nakládání masa před opékáním – Velveting

  • Velveting je tradiční čínská technika, při které jsou různé druhy masa nejdříve obalené ve vaječném bílku, škrobu a rýžovém vínu a pak krátce blanšírované v oleji.
  • Cílem techniky „Velveting je u masa zachovat lesklý a sametový povrch a šťavnatý vnitřek, a proto ho v oleji blanšírujeme jen krátce a bez barvy.
  • Různé druhy masa můžeme naložit jen do rýžového vína a omáčky, pak obalit v kukuřičném škrobu a opéct na pánvi, to už ale není klasický Velveting.

Tipy pro „stir fry“ metodu we wok pánvi

  • Když není wok pánev dostatečně rozehřátá, nebo jsou přidávané suroviny mokré, nebo ji přeplníme, dojde k dušení místo prudkého opékání.
  • Když opékáme několik druhů zeleniny, měli bychom je do wok pánve přidávat postupně od té nejtvrdší až po tu nejměkčí, aby se opekli rovnoměrně.
  • Maso, ryby nebo mořské plody většinou opékáme jako první a u většího množství je nedáváme do pánve najednou, ale postupně, aby nedošlo k jejímu zchlazení.
  • Omáčky přidávané do stir fry pokrmů ho mají dochutit a oglazovat povrch přidaných ingrediencí, a proto je přidáváme postupně a v menším množství.

Jak opékat ve wok pánvi

  • Přesný postup a pořadí přípravy stir fry pokrmů ve wok pánvi se bude lišit u různých pokrmů, které budeme připravovat.
  • Typický postup obsahuje tyto kroky:
  • Rozpálíme pánev a nalijeme do ní rostlinný olej
  • Přidáme zvolené maso (protein), zprudka ho opečeme a z pánve ho vyndáme
  • Postupně začneme opékat různé druhy zeleniny a na závěr přidáme aromatické ingredience
  • Do pánve vrátím opečené maso a přidáme omáčku, která oglazuje všechny suroviny
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde