Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Výběr a příprava masa

  • Maso musíme nejdříve zbavit tuhých šlach, které nezměknou ani při delším dušení.
  • Vnitřní tuk v mase je naopak žádoucí, ten nám zajistí jeho šťavnatost a chuť.
  • Před opékání je důležité maso důkladně osušit, aby se nám při opékání nezačalo dusit.

Opékání masa

  • Než začneme maso péct v troubě, je důležité ho opéct a zkaramelizovat jeho povrch, abychom zvýraznili jeho chuť.
  • Pro opékání zvolíme vhodnou pánvičku a tuk, který je vhodný pro opékání při vysokých teplotách 200°C a více.
  • K opečení většího kusu masa můžeme také použít troubu rozehřátou na 220 – 250°C, v tomto případě maso rovnoměrně potřeme rostlinným olejem.

Pečení masa

  • Když teplotu trouby při pečení nastavíme na nízkou teplotu mezi 100 a 140 stupni, maso zůstane šťavnaté a bude rovnoměrně propečené.
  • Kdybychom maso pekli při vyšší teplotě mezi 180 a 200 stupni, bude propečené nerovnoměrně a jeho okraje budou vysušené.
  • Doba pečení bude záviset na velikosti masa a jeho vyzrálosti, na délce temperování a na zvolené teplotě pečení.

Stupně propečení a odpočívání masa

  • Stupeň propečení a vnitřní teplotu u větších kusů masa nejlépe určíme pomocí teploměru nebo teplotní sondy v troubě.
  • Ve chvíli, kdy je maso upečené, je důležité ho nechat odpočinout, aby se uvolnila jeho vlákna a šťáva zůstala uvnitř.
  • Při odpočívání také dochází ke srovnání teplot na povrchu masa a v jeho středu, tomuto procesu se také říká dozrávání.
  • V průběhu odpočívání se vnitřní teplota masa navýší, v závislosti na teplotě pečení a velikosti masa, ještě o 5 až 10°C.

Příprava šťávy (gravy)

  • Při pečení zůstane v pekáči výpek z masa, ze kterého můžeme připravit šťávu, které se také říká gravy.
  • Šťávu můžeme nechat čirou a nezahuštěnou, nebo můžeme její základ zaprášit moukou a tím jí tak částečně zahustit.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde