Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Anatomie rýže a její zpracování

  • Rýži můžeme obecně rozdělit dle tvaru na dlouhozrnnou a krátkozrnnou a dále dle způsobu zpracování na bílou a celozrnnou rýži, které se také říká hnědá rýže
  • Všechny druhy rýže obsahují po sklizení tvrdý lusk, kterému se říká pleva a který se musí odstranit
  • Celozrnná neboli hnědá rýže obsahuje nejvíce nutričních hodnot a skládá se z otruby, klíčku a endospermu
  • Bílá rýže obsahuje jen endosperm a otruby a klíčky jsou z ní odstraněny

Druhy rýže

  • Celozrnná neboli hnědá rýže může být jak krátkozrnná, tak dlouhozrnná a doba jejího vaření je delší díky její celozrnné slupce
  • Nejčastější je bílá rýže, ze které byla při zpracování odstraněna celozrnná slupka a zůstane jen samotné bílé rýžové zrno
  • Zrno dlouhozrnné rýže je podle svého názvu podlouhlé a obecně obsahuje menší množství škrobu, nejznámější je Basmati a Jasmínová rýže
  • Krátkozrnná rýže má podle svého názvu krátké a silnější zrno a obsahuje větší obsah škrobu, nejznámější je sushi rýže nebo risotto rýže jako například Arborio, Carnaroli a Vialone Nanno
  • Rýže s označením „parboiled“ je tmavší než bílá rýže díky tomu, že byla předvařená v celozrnné slupce, která ji propůjčila svou lehce nahnědlou barvu

Skladování rýže

  • Bílá rýže vydrží při správném skladování i několik let, když je uzavřená v originálním balení a skladovaná na suchém, tmavém a chladném místě
  • Hnědá rýže má díky obsahu celozrnné slupky kratší dobu skladování, ale její životnost můžeme prodloužit skladováním v lednici
  • Vařenou rýži, kterou ihned nekonzumujeme bychom měli rychle zchladit a skladovat v dobře uzavřené nádobě a v lednici
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde