Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Proplachování a namáčení rýže

  • Pro metodu dušení a vaření se nejčastěji používá dlouhozrnná rýže, jako například basmati, jasmínová nebo hnědá celozrnná rýže.
  • Povrchový škrob z rýže odstraníme proplachováním, čímž dosáhneme nadýchanější a méně lepivou konzistenci.
  • Když rýži před dušením nepropláchneme, bude po uvaření lepivější díky škrobu, který jsme neodstranili.
  • Při namáčení rýže absorbuje určité množství tekutiny a tím se zkrátí čas vaření a bude ve výsledku rovnoměrněji uvařená.

Poměr rýže a vody

  • Obecně pro hnědou rýži platí poměr 1 díl rýže na 2 díly tekutiny.
  • U dlouhozrnné basmati nebo jasmínové rýže je obecný poměr 1 díl rýže na 1,5 dílu tekutiny.
  • Při plánování množství rýže obecně platí, v závislosti na jejím druhu, že z 250 ml syrové rýže připravíme 500 až 700 ml vařené rýže.

Metoda dušení rýže

  • Při metodě dušení připravujeme přesně stanovené množství rýže v přesně stanoveném množství tekutiny po přesně stanovenou dobu.
  • Při dušení rýže je důležité, aby poklička dobře těsnila, jinak by nám unikala tekutina ve formě páry a tím by se snížil potřebný poměr tekutiny a rýže.
  • V průběhu dušení pokličku nezvedáme a rýži nepromícháváme, tím bychom opět ztratili potřebnou páru a snížili bychom správný poměr tekutiny a rýže.
  • Jakmile rýže absorbovala všechnu tekutinu, vypneme sporák, pokličku necháme přiklopenou a necháme ji ještě odpočívat.

Odpočívání rýže

  • Jakmile rýže absorbovala všechnu tekutinu, je velmi důležité ji nechat odpočívat alespoň 15 až 30 minut přiklopenou.
  • Rýže je ihned po uvaření ve spodní vrstvě ještě vlhká a během odpočívání se tato přebytečná vlhkost rovnoměrně rozdistribuuje do všech zrníček rýže.
  • Odpočívání rýže nám zajistí, že bude nadýchaná a rovnoměrně uvařená.

Další metody dušení rýže

  • Mezi další metody dušení rýže patří dušení v rýžovaru, který díky svému termostatu určí, kdy je rýže hotová.
  • Další metodou je dušení rýže v předehřáté troubě.
  • V obou případech je důležité nechat rýži po uvaření odpočinout.

Metoda vaření rýže ve vroucí vodě

  • Vaření rýže ve vroucí vodě je asi nejjednodušší metoda její přípravy, protože nevyžaduje přesné poměry a měření.
  • Při vaření rýže ve vroucí vodě bude její výsledná konzistence sypká a nebude se lepit díky škrobu, který zůstane ve vodě.
  • Musíme také počítat s tím, že ve vodě, ve které rýži vaříme, zůstane větší množství jejích nutričních hodnot.

Ochucení dušené rýže

  • Chuť rýže a také její barvu můžeme vylepšit přidáním široké škály různých ingrediencí, jako jsou bylinky, zelenina, sušené ovoce nebo různé druhy celého nebo sypkého koření.
  • Ingredience, kterými chceme rýži ochutit, můžeme přidat přímo do tekutiny, ve které budeme rýži dusit.
  • Další možností je zvolené ingredience pozvolna orestovat na tuku a pak teprve přidat přesné množství rýže a tekutiny.
  • Rýži můžeme vařit v různých tekutinách, jako je například vývar, kokosové mléko, rajčatová šťáva, nebo jejich kombinace s vodou.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde