Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Výběr surovin pro přípravu tomatové omáčky

  • Největší vliv na chuť výsledné omáčky bude mít kvalita rajčatového pyré a loupaných rajčat.
  • Přirozená chuť plně uzrálého rajčete je sladko-kyselá a proto je důležité vybírat produkty právě s takovou chutí.
  • Ve výčtu ingrediencí u kvalitního rajčatového pyré by měly být jen rajčata. Ostatní přísady jako například kyselina citronová nejsou žádoucí.

Základ tomatové omáčky

  • K přípravě základu tomatové omáčky budeme potřebovat olivový olej, cibuli nebo šalotku, česnek a kvalitní rajčatové pyré.
  • Cibulový základ pomalu zpěníme tak, aby nezískal žádnou barvu a cibule si zachovala svoji přirozenou sladkou chuť.
  • Cibulový základ restovaný při příliš vysoké teplotě získá tmavou barvu a nahořklé aroma, které přebije přirozenou chuť rajčat.

Vaření rajčat a dochucování

  • Loupaná rajčata je dobré zbavit jadýrek, ta totiž při delším vaření hořknou a zanechala by v omáčce nežádoucí příchuť.
  • Po přidání rajčat do základu omáčku vaříme bez přiklopení asi 45 minut.

Variace tomatové omáčky

  • Finální chuť tomatové omáčky můžeme obměňovat přidáváním různých ingrediencí, jako je například mrkev, řapíkatý celer nebo bílé víno, do jejího základu.
  • Chuť tomatové omáčky můžeme při jejím dochucování také zvýraznit použitím různých aromatických látek, jako je například olivový olej, uzená sůl, nebo skořice.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde