Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Co je pilaf metoda a základní ingredience

  • Pilaf metoda je jednou ze 4 základních metod přípravy rýže a obilovin.
  • Pilaf metoda spočívá v orestování zeleninového základu a aromatických ingrediencí společně s rýží, následným zalitím vývarem a dušením pod pokličkou při nízké teplotě.
  • Pro přípravu pilafu budeme potřebovat 4 ingredience: tuk, zeleninový základ nebo aromatické ingredience, vhodnou rýži, nebo jiné obiloviny a ochucenou tekutinu.
  • Pro pilaf metodu se nejčastěji používá bílá dlouhozrnná rýže, jako je například jasmínová nebo basmati rýže. Použít můžeme také krátkozrnné druhy, jako je například španělská rýže.

Příprava základního pilafu

  • Při přípravě pilafu nejdříve orestujeme zeleninový základ a následně přidáme a orestujeme také rýži. Barva orestované zeleniny s rýží bude mít vliv na chuť a barvu výsledného pilafu.
  • Do orestovaného zeleninového základu s rýži následně přidáme tekutinu a necháme dusit při nízké teplotě pod pokličkou.
  • Při přidávání tekutiny do rýže obecně platí, že množství rýže na objem navýšíme 1,5 krát. Na 500 ml rýže budeme tedy potřebovat 750 ml tekutiny.
  • Po uvaření necháme ještě rýži odpočinout alespoň 10 minut na teplém místě a přiklopenou.

Variace základního pilafu

  • Chuť základního pilafu můžeme zvýraznit přidáním různých druhů zeleniny, bylinek, aromatických ingrediencí, koření nebo tekutin do základu pilafu.
  • Chuť a textura hotového a odpočatého pilafu se dá zvýraznit přidáním čerstvých bylinek, zeleniny nebo různých druhů opražených ořechů.

Přidávání masa, ryb a mořských plodů do pilafu

  • Pilaf se často používá jako příloha k hlavním jídlům. Přidáním různých druhů mas, ryb a mořských plodů z něj ale můžeme vytvořit hlavní jídlo.
  • Než ale přidáme maso, ryby nebo mořské plody, musíme nejdříve určit, jak dlouho bude trvat je uvařit ve srovnání s délkou vaření pilafu.
  • Když bude délka přípravy přidaného masa, ryby nebo mořských plodů delší nebo kratší než příprava rýže, musíme je uvařit zvlášť, nebo je přidáme až v průběhu dušení rýže.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde