Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa
Náhledový obrázek videa

Rekapitulace

Co je to velouté omáčka

  • K přípravě velouté omáčky potřebujeme mouku a máslo, tedy jíšku a vývar. 
  • Velouté připravíme tak, že základní světlý vývar zahustíme jíškou a necháme povařit.
  • Přidáním různých aromatických ingrediencí do základního velouté připravíme širokou škálu jeho variací.

Příprava velouté omáčky

  • Výsledná hustota omáčky závisí na poměru jíšky a vývaru a liší se podle toho, jaké jídlo připravujeme a jakou hustou požadujeme.
  • Obecně ale platí, že jedna polévková lžíce másla a jedna polévková lžíce mouky zahustí 250 ml vývaru.  
  • K přípravě velouté můžeme použít různé druhy světlých vývarů, jako je například kuřecí, telecí, zeleninový nebo rybí vývar.

Dochucování a obohacování velouté omáčky

  • Pro zvýraznění chuti a jemnosti můžeme do teplé omáčky vmíchat studené kousky másla, nebo můžeme přilít trochu smetany.
  • Chuť a konzistenci velouté omáčky můžeme také zvýraznit přidáním směsi žloutku a smetany, které se říká liasion.
  • Všechny suroviny k obohacení velouté omáčky vždy přidáváme těsně před servírováním, aby se nám omáčka ohříváním nerozdělila.

Skladování a ohřívání velouté omáčky

  • Při skladování v lednici přikryjeme povrch omáčky napřímo potravinářskou fólií, abychom zabránili vytváření škraloupu.  
  • Omáčku ohříváme postupně na středním plamenu za pravidelného míchání. 

Variace velouté omáčky

  • Výslednou chuť velouté omáčky můžeme obměnit přidáním různých aromatických ingrediencí.
  • Aromatické ingredience můžeme přidat do másla buď hned na začátku, nebo po přidání vývaru do jíšky.
  • Výhodou přidání aromatických ingrediencí na začátku přímo do másla je, že jejich pozvolným restování se lépe uvolní jejich chuť a vůně.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde