Květákové pyré

Květákové pyré

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 50 g)

  • 300 g Květák bílý čerstvý
  • 80 g Cibule žlutá
  • 80 ml Rostlinný olej (řepkový)
  • 20 g Česnek loupaný
  • 200 ml Tmavý zeleninový vývar - základní
  • 100 ml Smetana ke šlehání 33 %
  • 3 g Sůl
  • 1 g Pepř černý celý
  • 100 ml Voda

Související videokurzy

Opékání a pečení zeleniny

01 | Opékání a pečení zeleniny

7 video bloků 16 minut

Pracovní postup

Příprava
  1. Cibuli oloupeme v přípravně zeleniny. Připravíme si celý květák.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky 1 x 1 cm. Česnek rozmáčkneme a nakrájíme na hrubo.
  3. CCP: Použijeme čisté prkénko určné pro přípravu syrové zeleniny. Zeleninu skladujeme v lednici při teplotě 5°C a méně.
  4. Konvektomat nastavíme na pečení, teplotu na 170 °C, vlhkost na 70 %, čas na 20 minut a rychlost ventilátoru necháme naplno a necháme předehřát.
  5. Květák potřeme roslinným olejem a vložíme do konvektomatu, aby se opekl. Květák pečeme i s jeho listy.
  6. Z opečeného květáku odřízneme jeho opečené listy a jeho středovou dužinu. Nic z toho nevyhazujeme, použijeme pro přípravu zeleninového vývaru.
  7. Růžičky květáku nakrájíme na menší kusy.
  8. Multifunkční pánev nastavíme na pečení, teplotu na 170 °C, čas na 45 minut a pánev necháme předehřát.
  9. Do předehřáté pánve nalijeme rostlinný olej a také ho necháme zahřát.
  10. Do předehřátého oleje dáme restovat nakrájené růžičky květáku, cca 3 minuty.
  11. K restovanému květáku přidáme nakrájenou cibuli a restujeme dalších 5 minut.
  12. Teplotu pánve snížíme na 160 °C a přidáme nahrubo nakrájený česnek a necháme společně restovat další 3 minuty.
  13. Teplotu pánve snížíme na 100 °C a restovanou zeleninu zalimeme zeleninovým vývarem a smetanou. Vše promícháme a necháme vařit cca 30 minut.
  14. V průběhu vaření přiléváme vyvařenou vodu, aby byla zelenina stále ponořená a změkla.
  15. Na závěr dochutíme solí a čerstvým pepřem.
  16. Hotovou směs zeleniny, vývaru a smetany rozmixujeme dohladka.
  17. HACCP - zchlazování. Hotové pyré necháme vychladnout a skladujeme v lednici při 4°C.
  18. CCP - Pyré zchladíme na 21 °C do maximálně 2 hodin, dále na 5 °C do dalších maximálně 4 hodin.
  19. CCP - Skladujeme v lednici při teplotě maximálně 5 °C po dobu 3 dnů.
  20. CCP - Zmražené pyré skladujeme při teplotě -18 °C po dobu 6 měsíců.
  21. Přímý výdej teplého pyré po uvaření (bez kroku zchlazování)
  22. CCP - Pyré po uvaření nesmí klesnout pod teplotu 60 °C a při výdeji ho udržujeme při teplotě 60 °C a více (ideálně 70 - 75 °C) maximálně 4 hodiny.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde