Celý fenykl (první množství v receptu) nadrtíme v hmoždíři.
Celý fenykl (druhé množství v receptu) smícháme s vločkovou solí (tuto směs později použijeme na posyp vytvarovaného dalamánku, společně s žitnou moukou).
Do nádoby na hnětení dáme tekuté ingredience, tedy vodu a kvasný ocet.
Smícháme suché ingredience (mouka pšeničná, mouka žitná, sůl, kmín a drcený fenykl), promícháme a až na závěr přidáme droždí.
Suché ingredience dáme do nádoby na hnětení na mokré ingredience, tedy na vodu s octem.
Nádobu na hnětení upevníme do robota, použijeme hák a na střední rychlost necháme míchat po dobu 10 minut.
Vypracované těsto skulíme do bochánku, přikryjeme utěrkou a necháme vyzrát při pokojové teplotě po dobu 30 min, nebo než zdvojnásobí svůj objem.
Těsto na pomoučněném válu zpracujeme do tvaru bagety a naporcujeme na stejné díly, váha jednoho dalamánku je 110 g.
Jednotlivé porce dalamánku zkulíme do bochánků, ze kterých vytvarujeme dalamánky, které obalíme v žitné mouce.
Vytvarované dalamánky dáme na plech pomoučněný žitnou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut nakynout.
Po kynutí dalamánky posypeme pomocí síta žitnou moukou a podélně nařízneme. Do řezu nasypeme směs celého fenyklu a vločkové soli.
Konvektomat nastavíme na pečení, teplotu na 250 °C, čas na 5 minut, rychlost ventilátoru snížíme na minimum a necháme předehřát. Po předehřátí nastříkáme do komory konvektomatu vodu, abychom vytvořili páru.
Dalamánky na plechu vložíme do konvektomatu a necháme péct.
Po 5ti minutách otevřeme dveře konvektomatu a necháme vyvětrat vzniklou páru. Teplotu nastavíme na 180 °C, čas na 12 minut, rychlost ventilátoru necháme na minimum a dalamánky necháme dopéct.
Po upečení dalamánky vyndáme z konvektomatu a nechýme je vychladnout na mřížce.
Skladujeme přikryté utěrkou, nebo v igelitovém pytli.