Prvorepublikový dalamánek

Prvorepublikový dalamánek

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 110 g)

  • 700 g Pšeničná mouka hladká
  • 300 g Žitná mouka chlebová hladká
  • 13 g Ocet kvasný
  • 10 g Sůl
  • 15 g Droždí čerstvé
  • 3 g Kmín celý
  • 4 g Fenykl celý
  • 325 g Voda
  • 20 g Žitná mouka chlebová hladká
  • 20 g Fenykl celý
  • 10 g Sůl vločková

Související videokurzy

Stádia pečení chleba a pečiva

01 | Stádia pečení chleba a pečiva

8 video bloků 19 minut

Pekařské základy

02 | Pekařské základy

7 video bloků 26 minut

Pracovní postup

Příprava
  1. Nejdříve přesně navážíme všechny suroviny.
  2. Celý fenykl (první množství v receptu) nadrtíme v hmoždíři.
  3. Celý fenykl (druhé množství v receptu) smícháme s vločkovou solí (tuto směs později použijeme na posyp vytvarovaného dalamánku, společně s žitnou moukou).
  4. Do nádoby na hnětení dáme tekuté ingredience, tedy vodu a kvasný ocet.
  5. Smícháme suché ingredience (mouka pšeničná, mouka žitná, sůl, kmín a drcený fenykl), promícháme a až na závěr přidáme droždí. 
  6. Suché ingredience dáme do nádoby na hnětení na mokré ingredience, tedy na vodu s octem. 
  7. Nádobu na hnětení upevníme do robota, použijeme hák a na střední rychlost necháme míchat po dobu 10 minut.
  8. Vypracované těsto skulíme do bochánku, přikryjeme utěrkou a necháme vyzrát při pokojové teplotě po dobu 30 min, nebo než zdvojnásobí svůj objem.
  9. Těsto na pomoučněném válu zpracujeme do tvaru bagety a naporcujeme na stejné díly, váha jednoho dalamánku je 110 g.
  10. Jednotlivé porce dalamánku zkulíme do bochánků, ze kterých vytvarujeme dalamánky, které obalíme v žitné mouce.
  11. Vytvarované dalamánky dáme na plech pomoučněný žitnou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut nakynout.
  12. Po kynutí dalamánky posypeme pomocí síta žitnou moukou a podélně nařízneme. Do řezu nasypeme směs celého fenyklu a vločkové soli.
  13. Konvektomat nastavíme na pečení, teplotu na 250 °C, čas na 5 minut, rychlost ventilátoru snížíme na minimum a necháme předehřát. Po předehřátí nastříkáme do komory konvektomatu vodu, abychom vytvořili páru.
  14. Dalamánky na plechu vložíme do konvektomatu a necháme péct.
  15. Po 5ti minutách otevřeme dveře konvektomatu a necháme vyvětrat vzniklou páru. Teplotu nastavíme na 180 °C, čas na 12 minut, rychlost ventilátoru necháme na minimum a dalamánky necháme dopéct.
  16. Po upečení dalamánky vyndáme z konvektomatu a nechýme je vychladnout na mřížce.
  17. Skladujeme přikryté utěrkou, nebo v igelitovém pytli.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde