Bramborové gnocchi

Bramborové gnocchi

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 130 g (syrové těsto))

  • 620 g Brambora moučná ("C")
  • 250 ml Voda
  • 30 g Vaječné žloutky pasterizované
  • 1 g Muškátový oříšek
  • 120 g Hladká mouka 00 italská
  • 1 g Pepř bílý celý
  • 4 g Sůl
  • 25 g Sýr Grana Padano

Související videokurzy

Jak připravit domácí gnocchi

01 | Jak připravit domácí gnocchi

6 video bloků 8 minut

Pracovní postup

Příprava
  1. Brambory zabalíme do alobalu, nalejeme k nim 250 ml vody a dáme je na plech.
  2. "Konvektomat nastavíme na ""Pečení"", teplotu na 180°C, čas: 1hod, vlhkost 100%, ventilátor na nízké otáčky. "
  3. Po upeční budem mít cca 500 g uvařených a oloupaných brambor, které necháme vychladnout.
  4. Vychladlé brambory prolisujeme lisem na brambory tak, aby byly rozprostřeny rovnoměrně a v jedné vrstvě.
  5. Brambory prosypeme moukou a pomocí cukrářských stěrek promícháme, aby byl každý kousek obalený v mouce.
  6. Na brambory nalijeme žloutky, osolíme, opepříme a přidáme parmazán nastrouhaný najemno a opět promícháme.
  7. Na závěr přidáme zbylé množství mouky tak, aby se těsto nelepilo na ruku.
  8. Těsto spojíme a jen krátce prohněteme. Čím méně budeme s těstem pracovat, tím méně lepku se v něm vytvoří a výsledný nok bude nadýchaný.
  9. Pracovní plochu si pomoučníme hladkou moukou, z těsta vytvoříme obdélník vysoký cca 1,5 cm, přikryjeme utěrkou a necháme 5 min odpočinout.
  10. Obdélník nakrájíme pomocí cukrářské stěrky na stejně velké pruhy, ze kterých postupně vyválíme válečky o průměru cca 1,5 cm, nebo dle požadované velikosti.
  11. Z válečků potom nakrájíme noky požadované velikosti. Ty mužeme takto nechat.
  12. Nebo můžeme jednotlivé noky vytvarovat přes dřevěné pádlo tak, abychom na noku vytvořili kapsu a drážky, ve kterých potom lépe drží omáčka
  13. Noky vaříme ve vroucí osolené vodě. Voda by se neměla po vložení noků přestat vařit. Vaříme cca 2 minuty než noky vyplavou na povrch.
  14. Ihned po uvaření vložíme noky na studené vody, abychom je rychle zchladili.
  15. Takto uvařené noky skladujeme v lednici při teplotě 4°C.
  16. Před servisem můžeme ohřát ve vroucí vodě, nebo je můžeme opéct na pánvi.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde