Brambory zabalíme do alobalu, nalejeme k nim 250 ml vody a dáme je na plech.
"Konvektomat nastavíme na ""Pečení"", teplotu na 180°C, čas: 1hod, vlhkost 100%, ventilátor na nízké otáčky. "
Po upeční budem mít cca 500 g uvařených a oloupaných brambor, které necháme vychladnout.
Vychladlé brambory prolisujeme lisem na brambory tak, aby byly rozprostřeny rovnoměrně a v jedné vrstvě.
Brambory prosypeme moukou a pomocí cukrářských stěrek promícháme, aby byl každý kousek obalený v mouce.
Na brambory nalijeme žloutky, osolíme, opepříme a přidáme parmazán nastrouhaný najemno a opět promícháme.
Na závěr přidáme zbylé množství mouky tak, aby se těsto nelepilo na ruku.
Těsto spojíme a jen krátce prohněteme. Čím méně budeme s těstem pracovat, tím méně lepku se v něm vytvoří a výsledný nok bude nadýchaný.
Pracovní plochu si pomoučníme hladkou moukou, z těsta vytvoříme obdélník vysoký cca 1,5 cm, přikryjeme utěrkou a necháme 5 min odpočinout.
Obdélník nakrájíme pomocí cukrářské stěrky na stejně velké pruhy, ze kterých postupně vyválíme válečky o průměru cca 1,5 cm, nebo dle požadované velikosti.
Z válečků potom nakrájíme noky požadované velikosti. Ty mužeme takto nechat.
Nebo můžeme jednotlivé noky vytvarovat přes dřevěné pádlo tak, abychom na noku vytvořili kapsu a drážky, ve kterých potom lépe drží omáčka
Noky vaříme ve vroucí osolené vodě. Voda by se neměla po vložení noků přestat vařit. Vaříme cca 2 minuty než noky vyplavou na povrch.
Ihned po uvaření vložíme noky na studené vody, abychom je rychle zchladili.
Takto uvařené noky skladujeme v lednici při teplotě 4°C.
Před servisem můžeme ohřát ve vroucí vodě, nebo je můžeme opéct na pánvi.