Proč Kulinářské umění?
/
KU knihovna technik a receptů
/
KU akademie
/
KU Young chef
KU Knihovna Technik a Receptů
Proč Kulinářské umění?
KU knihovna technik a receptů
KU akademie
KU Young chef
Videokurzy
Recepty
Databáze surovin
Slovník pojmů
Přihlášení
Registrace
Přihlášení
Otevřít mobilní menu
Videokurzy
Recepty
Databáze surovin
Slovník pojmů
Přihlášení
Registrace
Recepty
/
Pošírované vejce
Pošírované vejce
Kalkulace receptu
Nutriční hodnoty a alergeny
Ingredience
video bloků
minut
Počet porcí:
počet porcí
(velikost porce 1 vejce)
2
L
60
ml
4
g
10
ks
Voda
Ocet kvasný
Sůl
Vejce co nejčerstvější
2
L
Voda
60
ml
Ocet kvasný
4
g
Sůl
10
ks
Vejce co nejčerstvější
Co je to Nutri-score?
Související videokurzy
Přehrát ukázku
01 | Vejce - anatomie, vařená, pečená, míchaná, pošírovaná
6 video bloků
18 minut
Pracovní postup
Příprava
Do rendlíku o průměru 20 cm nalijeme 2 L vody, kterou osolíme a přidáme do ní ocet. Vody musí být v rendlíku dostatek, aby se vejce dobře vytvarovalo
Vodu přivedeme k mírnému varu, teplota vody by měla být okolo 93°C.
Pro pošírování vybereme vejce, která jsou co nejčerstvější, to poznáme podle hustého a jasně definovaného bílku.
Vejce rozklepneme do malé misky.
Do vody, která se mírně vaří pomalu vykolpíme vajíčka, jedno po druhém.
Po asi 20 vteřinánách vajíčko opatrně, pomocí děrované lžíce překlopíme a necháme pošírovat.
V závislosti na velikosti vejce a skutečné teplotě vody bude pošírování trvat asi 3 - 4 minuty.
Když je bílek vajíčka ještě rosolovitý a třese se, vajíčko pošírujeme dál.
Ve chvíli, kdy je bílek vajíčka již pevný a netřese se, je vajíčko hotové a můžeme ho vyndat.
V případě, že chceme žloutek pevnější, můžeme vajíčka nechat pošírovat déle.
Hotové vajíčko vždy přendáme na připravený papírový ubrousek, který absorbuje přebytečnou vodu.
Správně pošírované vajíčko by mělo mít přirozený oblý tvar vejce.
Správně pošírované vajíčko by při jeho rozříznutí mělo mít žloutek tekutý a krémový.
V případě, že jsme vajíčko nechali pošírovat déle, jeho žloutek bude pevnější, ale stále by měl zůstat krémový
400" x-cloak x-transition x-show="showScrollTop" @click="window.scrollTo(0,0)" class="fixed md:hidden h-10 w-10 grid place-items-center rounded-md bottom-6 right-6 bg-gray-400 z-[100]">
Preferujete původní verzi KU?
Zobrazit ji můžete zde