Pošírované vejce

Pošírované vejce

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 1 vejce)

  • 2 L Voda
  • 60 ml Ocet kvasný
  • 4 g Sůl
  • 10 ks Vejce co nejčerstvější

Související videokurzy

Vejce - anatomie, vařená, pečená, míchaná, pošírovaná

01 | Vejce - anatomie, vařená, pečená, míchaná, pošírovaná

6 video bloků 18 minut

Pracovní postup

Příprava
  1. Do rendlíku o průměru 20 cm nalijeme 2 L vody, kterou osolíme a přidáme do ní ocet. Vody musí být v rendlíku dostatek, aby se vejce dobře vytvarovalo
  2. Vodu přivedeme k mírnému varu, teplota vody by měla být okolo 93°C.
  3. Pro pošírování vybereme vejce, která jsou co nejčerstvější, to poznáme podle hustého a jasně definovaného bílku.
  4. Vejce rozklepneme do malé misky.
  5. Do vody, která se mírně vaří pomalu vykolpíme vajíčka, jedno po druhém.
  6. Po asi 20 vteřinánách vajíčko opatrně, pomocí děrované lžíce překlopíme a necháme pošírovat.
  7. V závislosti na velikosti vejce a skutečné teplotě vody bude pošírování trvat asi 3 - 4 minuty.
  8. Když je bílek vajíčka ještě rosolovitý a třese se, vajíčko pošírujeme dál.
  9. Ve chvíli, kdy je bílek vajíčka již pevný a netřese se, je vajíčko hotové a můžeme ho vyndat.
  10. V případě, že chceme žloutek pevnější, můžeme vajíčka nechat pošírovat déle.
  11. Hotové vajíčko vždy přendáme na připravený papírový ubrousek, který absorbuje přebytečnou vodu.
  12. Správně pošírované vajíčko by mělo mít přirozený oblý tvar vejce.
  13. Správně pošírované vajíčko by při jeho rozříznutí mělo mít žloutek tekutý a krémový.
  14. V případě, že jsme vajíčko nechali pošírovat déle, jeho žloutek bude pevnější, ale stále by měl zůstat krémový
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde