Slávky na víně se zázvorem, feferonkou a tymiánem

Slávky na víně se zázvorem, feferonkou a tymiánem

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 500 g (slávky))

  • 25 g Olivový olej
  • 50 g Cibule žlutá
  • 25 g Mrkev oranžová čerstvá
  • 25 g Řapíkatý celer
  • 10 g Zázvor čerstvý
  • 10 g Feferonka červená
  • 10 g Česnek celý
  • 100 g Bílé víno suché
  • 200 g Zeleninový vývar
  • 500 g Mušle slávky
  • 25 g Máslo
  • 3 g Tymián čerstvý
  • 10 g Plocholistá petržel
  • 3 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý

Související videokurzy

Pracovní postup

 
  1. Slávky důkladně propláchneme v čerstvé studené vodě, rozbité slávky vyhodíme
  2. Slávky necháme stát několik minut při pokojové teplotě. Když na otevřené mušle poklepeme, měly by se pomalu zavřít. Mušle, které se nezavřou, vyhodíme
  3. Indukci nastavte na střední intenzitu (5 z 9) a nechte rozehřát hrnec s olivovým olejem, cca 2 minuty
  4. Do rozehřátého olivového oleje dejte restovat mrkev, řapíkatý celer a cibuli, cca 4 minuty, nechceme získat žádnou barvu
  5. Do orestované zeleniny přidáme zázvor, feferonku a česnek a nechám restovat další 2 minuty
  6. Do zeleniny přilijeme víno a necháme vyvařit alkohol, cca 2 minuty
  7. Pak přilijeme zeleninový vývar a přivedeme k varu, necháme vařit 2 minuty
  8. Do horkého vývaru se zeleninou přidáme očištěné slávky a přiklopíme, necháme vařit 4 minuty pod pokličkou
  9. Sundáme pokličku, vypneme indukci, přidáme máslo, tymián a plocholistou petržel a promícháme.
  10. Máslo necháme rozpustit, dochutíme solí a pepřem, opět promícháme
  11. Servírujeme s čerstvým pečivem
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde