Světlý kuřecí vývar

Světlý kuřecí vývar

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 1L)

  • 3 kg Kuřecí kosti - krky
  • 3 kg Kuřecí kosti - korpusy
  • 500 g Cibule žlutá
  • 250 g Mrkev čerstvá
  • 250 g Řapíkatý celer
  • 10 g Rajčatový protlak doppio
  • 1 g Bobkový list
  • 20 g Stonky plocholisté petřžele
  • 5 g Pepř černý celý
  • 10 g Tymián čerstvý

Související videokurzy

Světlý vývar

01 | Světlý vývar

5 video bloků 10 minut

Pracovní postup

Příprava
  1. Kuřecí kosti naskládáme do multifunkční pánve a zalijeme je studenou vodou.
  2. Multifunkční pánev nastavíme na pečení, teplotu nastavíme na 95°C a čas na 5 hodin.
  3. Vývar necháme po celou dobu vařit při teplotě 95°C.
  4. Zeleninu do vývaru zvanou mirepoix (cibule, mrkev, řapíkatý celer) nakrájíme na kostky velké 2 x 2 cm.
  5. Nakrájenou zeleninu s rajčatovým protlakem přidáme do vývaru a necháme vařit.
  6. Zeleninu můžeme do vývaru přidat na začátku vaření, ale také až jednu hodinu před koncem vaření. Zelenina uvolní svou chuť do vývaru za jednu hodinu.
  7. Do vývaru přidáme také bobkový list, stonky petržele, černý pepř celý a tymián, vše svázané do plátýnka nebo v louhovacím košíku. Když vývar cedíme, můžeme vložit také volně.
  8. Když je vývar hotový, po 5 hodinách, scedíme ho přes jemné síto a zchladíme v šokeru na 5 °C.
  9. CCP - Vývar zchladíme na 21 °C do maximálně 2 hodin, dále na 5 °C do dalších maximálně 4 hodin.
  10. CCP - Skladujeme v lednici při teplotě maximálně 5 °C po dobu 3 dnů.
  11. CCP - Zmražený vývar skladujeme při teplotě -18 °C po dobu 6 měsíců.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde