Tomatová omáčka - Francie

Tomatová omáčka - Francie

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 200 g)

  • 115 g Slanina
  • 150 g Máslo
  • 180 g Cibule žlutá
  • 160 g Mrkev oranžová čerstvá (umytá)
  • 100 g Mouka hladká
  • 30 g Rajčatový protlak doppio
  • 20 g Česnek loupaný
  • 2500 g Rajčata loupaná San Marzano
  • 1500 ml Tmavý hovězí vývar
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 2 g Bobkový list
  • 10 g Sůl
  • 5 g Pepř černý celý

Související videokurzy

Tomatová omáčka

01 | Tomatová omáčka

5 video bloků 7 minut

Pracovní postup

Příprava
  1. Multifunkční pánev nastavíme na opékání, teplotu na 160°C, čas na 15 minut a necháme rozehřát.
  2. Do pánve přidáme slaninu a necháme vyškvařit tuk, to bude trvat přibližně 7 minut.
  3. Když je slanina vyškvařená dozlatova, vyndáme ji a vyškvařený tuk necháme v pánvi.
  4. Do pánve přidáme máslo a to necháme rozehřát.
  5. Do tuku přidáme cibuli a mrkev a necháme restovat cca 4 minuty, stále při 160 °C, tak, aby zelenina nezískala žádnou barvu a jen zesklovatěla. V této fázi se ze zeleniny vypařuje voda.
  6. Zeleninu s tukem zaprášíme moukou, promícháme abychom vytvořili základ světlé jíšky a restujeme další cca 4 minuty.
  7. Pak přidáme česnek a restujeme další 2 minuty.
  8. Teplotu pánve snížíme na 120 °C a přidáme rajčatový protlak, který necháme zarestovat, cca 1 minutu.
  9. Do zeleniny s protlakem přidáme loupaná rajčata včetně tomatové šťávy a hovězí vývar a vše promícháme. Do omáčky přidáme bobkový list a tymián v plátýnku.
  10. Teplotu pánve snížíme na 95 °C, čas nastavíme na 45 minut, přiklopíme a necháme pozvolna vařit, občas promícháme.
  11. Do hotové omáčky přidáme vyškvařenou slaninu a dochutíme solí, pepřem.
  12. Omáčku můžeme nechat hrubou jak je, nebo ji můžeme propasírovat pro hladkou konzistenci.
  13. Pro zchlazování a skladování
  14. Hotovou omáčku necháme vychladnout. Skladujeme v lednici při 4°C.
  15. CCP - Omáčku zchladíme na 21 °C do maximálně 2 hodin, dále na 5 °C do dalších maximálně 4 hodin.
  16. CCP - Skladujeme v lednici při teplotě maximálně 5 °C po dobu 3 dnů.
  17. CCP - Zmraženou omáčku skladujeme při teplotě -18 °C po dobu 6 měsíců.
  18. Přímý výdej teplé polévky po uvaření (bez kroku zchlazování)
  19. CCP - Omáčka po uvaření nesmí klesnout pod teplotu 60 °C a při výdeji ji udržujeme při teplotě 60 °C a více maximálně 4 hodiny.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde