Plněný bramborový knedlík zeleninou a čočkou

Plněný bramborový knedlík zeleninou a čočkou

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 270 g)

Související videokurzy

Jak připravit domácí gnocchi

01 | Jak připravit domácí gnocchi

6 video bloků 8 minut

Opékání a pečení zeleniny

02 | Opékání a pečení zeleniny

7 video bloků 16 minut

Tipy a rady

  • Pšeničnou hladkou mouku můžeme v tomto receptu nahradit například ječnou celozrnnou moukou. Poměr bude stejný.
  • Ječná mouka je celozrnná, a proto je výživově vhodnější, protože obsahuje větší množství vlákniny, vitamínů a minerálů.
  • Ječná mouka není zcela bezlepková, ale obsahuje nižší obsah lepku ve srovnání s pšeničnou moukou.

Pracovní postup

Příprava
  1. Bramborové těsto
  2. Vychladlé brambory pečené ve slupce oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Brambory rozprostřeme na pracovní desce tak, aby vrstva nebyla vyšší než 1 cm.
  3. Nastrouhané brambory zaprášíme polovičním množstvím mouky a pomocí cukrářských karet promícháme brambory s moukou tak, aby se každý kousek obalil moukou.
  4. Na brambory promíchané s moukou rovnoměrně nalijeme vaječný žloutek, promícháme a přidáme zbytek mouky. Spojíme v těsto. Snažíme se co nejméně s těstem pracovat, aby knedlíky zůstaly nadýchané.
  5. Z těsta vytvarujeme válec, ze kterého porcujeme placky o velikosti 70 g.
  6. Náplň do knedlíků.
  7. Cibuli, mrkev a cuketu nakrájíme na kostičky 1 x 1 cm, česnek nakrájíme na tenké plátky.
  8. CCP: Použijeme čisté prkénko určné pro přípravu syrové zeleniny. Zeleninu skladujeme v lednici při teplotě 5°C a méně.
  9. Multifunkční pánev nastavíme na opékání, teplotu na 180 °C, čas na 16 minut a necháme rozehřát.
  10. Do rozehřáté pánve nalijeme řepkový olej a tan také necháme rozehřát.
  11. Do rozehřátého oleje dáme restovat nejdříve mrkev a cuketu, přibližně 4 minuty. Zeleninu chceme lehce zkaramelizovat.
  12. Do restované mrkve a cukety přidáme cibuli a necháme restovat další 4 minty.
  13. Teplotu snížíme na 170 °C a necháme restovat dalších 4 minut.
  14. Teplotu snížíme na 160 °C, přidáme nakrájený česnek a uveřenou čočku a necháme restovat další 3 minuty.
  15. Do hotové zeleninové směsi s čočkou přidáme rajčatový protlak a zarestujeme další 1 minutu.
  16. Hotovou zeleninovou směs necháme vychladnout.
  17. Plnění knedlíků.
  18. Připravené bramborové placky o velikosti 70 g plníme vychladlou zeleninovou směsí (20 g) a tvarujeme kulaté plněné bramborové knedlíky.
  19. Vaření plněných knedlíků.
  20. Konvektomat nastavíme na páru, intenzitu páry na plno, teplotu na 100 °C, čas na 15 minut, ventilátor necháme nastavený plný výkon.
  21. Konvektomat necháme rozehřát a knedlíky vaříme v děrovaných gastro nádobách.
  22. Pokud knedlíky neservírujeme ihned, potřeme je rostlinným olejem, aby neosychaly.
  23. HACCP - přímý výdej knedlíků
  24. CCP - Knedlíky po uvaření nesmí klesnout pod teplotu 60 °C a při výdeji ji udržujeme při teplotě 60 °C a více (ideálně 70 - 75 °C) maximálně 4 hodiny.
  25. Zchlazování. Hotové knedlíky necháme vychladnout a skladujeme v lednici při 5°C.
  26. CCP - Knedlíky zchladíme na 21 °C do maximálně 2 hodin, dále na 5 °C do dalších maximálně 4 hodin.
  27. CCP - Skladujeme v lednici při teplotě maximálně 5 °C po dobu 3 dnů.
  28. CCP - Zmražené knedlíky skladujeme při teplotě -18 °C po dobu 6 měsíců.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde