Základní bešamel - zahuštěný bramborou

Základní bešamel - zahuštěný bramborou

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 1 L)

  • 200 ml Rostlinný olej (řepkový)
  • 2000 g Brambora moučná ("C")
  • 8500 ml Mléko polotučné
  • 850 g Cibule žlutá
  • 4 g Hřebíček celý
  • 1 g Muškátový oříšek
  • 1 g Bobkový list
  • 30 g Sůl

Související videokurzy

Bešamel

01 | Bešamel

6 video bloků 7 minut

Pracovní postup

Příprava
  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
  2. Oloupané a nakrájené brambory dáme vařit do konvektomatu v děrované gastronádobě.
  3. Konvektomat nastavíme na vaření v páře, teplotu páry na 95°C, intenzitu páry na vysoké nastavení a čas na 50 minut.
  4. Multifunkční pánev nastavíme na opékání a teplotu nastavíme na 140°C
  5. Do pánve přidáme rostlinný olej a necháme ho zahřát
  6. Do zahřátého rostlinného oleje přidáme najemno nakrájenou cibuli společně s hřebíčkem a necháme zpěnit po dobu 2 minut, cibule by neměla získat žádnou barvu.
  7. Do zpěněné cibule nalijeme celé množství mléka
  8. Multifunkční pánev necháme nastavenou na opékání a teplotu nastavíme na 90°C a čas na 60 minut.
  9. Ochucené mléko necháme vařit po celou dobu při 90°C a občas promícháme.
  10. Když je ochucené mléko hotové, přidáme muškátový oříšek a sůl a vše důkladně promícháme.
  11. Na závěr scedíme, aby v mléce nezůstala cibule a hřebíček.
  12. Uvařené brambory mezitím vyndáme z konvektomatu a lehce je rozmačkáme.
  13. Takto rozmačkané brambory přidáme do ochuceného mléka a vše rozmixujeme.
  14. Výsledná konzistence by měla být krémová a hladká.
  15. Hotový bešemel zchladíme a skladujeme při max. 4°C.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde