Anglický muffin (Martin Hanus)

Anglický muffin (Martin Hanus)

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 100 g)

  • 1000 g Pšeničná mouka hladká
  • 30 g Máslo
  • 10 g Cukr krupice
  • 36 g Droždí čerstvé
  • 20 g Sůl
  • 700 g Mléko plnotučné
  • 50 g Mouka Semolina
  • 80 g Rostlinný olej (řepkový)

Související videokurzy

Stádia pečení chleba a pečiva

01 | Stádia pečení chleba a pečiva

8 video bloků 19 minut

Pracovní postup

Příprava
  1. Do nádoby na hnětení dáme mléko.
  2. Smícháme suché ingredience (mouka, cukr a sůl), přidáme změklé máslo, promícháme a až na závěr přidáme droždí. 
  3. Suché ingredience dáme do nádoby na hnětení na mokré ingredience, tedy na mléko. 
  4. Nádobu na hnětení upevníme do robota, použijeme hák a na nízkou rychlost necháme míchat po dobu 10 minut.
  5. Vypracované těsto skulíme do bochánku, přikryjeme utěrkou a necháme vyzrát při pokojové teplotě po dobu 60 min, nebo než zdvojnásobí svůj objem.
  6. Těsto na pomoučněném válu válečkem vyválíme na plát tlurstý 1,5 - 2 cm.
  7. Z plátu těsta vykrojíme kolečka budoucích muffinů. Velikost vykrajovátka by měla být cca 8 - 9 cm, záleží na velikosti, kterou požadujeme.
  8. Vykrojené muffiny dáme na plech pomoučněný semolinovou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 30 minut nakynout.
  9. Sporák nastavíme na střední intenzitu (4 z 8) a litinovou plochou pánec necháme rozehřát 8 minut. Do pánve nalijeme rostlinný olej, stačí jen takové množství,aby pánev byla dostatečně mastná.
  10. Vykynuté muffiny dáváme na rozehřátou litinovou pánev nejdříve pomoučněnou stranou a necháme opékat 7 minut na jedné straně a pak 7 minut na druhé straně.
  11. Muffiny se musejí opákat pozvolně tak, aby postupně získávali jen lehce zlatavou barvu.
  12. Po upečení necháme muffiny vychladnout na mřížce a skladujeme přikryté utěrkou, nebo v igelitovém pytli.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde