Dušená řýže - jasmínová

Dušená řýže - jasmínová

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 150 g)

  • 1000 g Rýže Jasmínová
  • 100 g Cibule žlutá
  • 1 g Hřebíček celý
  • 1500 ml Voda

Související videokurzy

Rýže - vaření a dušení

01 | Rýže - vaření a dušení

8 video bloků 16 minut

Rýže - anatomie, zpracování a druhy

02 | Rýže - anatomie, zpracování a druhy

4 video bloků 8 minut

Pracovní postup

 
  1. Rýži propláchneme několikrát za sebou pod tekoucí studenou vodou tak, abychom z ní vypláchli přebytečný škrob a necháme odkapat přebytečnou vodu.
  2. Mezitím nakrájíme cibuli na kostky o velikosti cca 1 cm x 1 cm a připravíme si hřebíček. Cibuli a hřebíček do rýže přidávat nemusíme, přidá jí ale dodatečnou chuť a vůni.
  3. Propláchnutou rýži dáme do dostatečně velké gastro nádoby a přidáme nakrájenou rýži, hřebíček a vodu.
  4. Poměr vody je u většiny jasmínových rýži 1 díl rýže a 1,5 dílu vody, myšleno objemově. Jeden hrnek rýže vyžaduje 1,5 hrnku vody. Otestujte správný poměr rýže a vody u vámi používané rýže.
  5. Gastro nádobu s rýží a vodou je důležité přiklopit pokličkou nebo alobalem, aby docházelo k jejímu dušení.
  6. Konvektomat nastavíme na horký vzduch, teplotu na 170 °C, vlhkost necháme na 100 % a rychlost ventilátoru snížíme na nízké otáčky. Čas nastavíme na 30 minut.
  7. Konvektomat necháme předehřát a vložíme do něj připravenou a přiklopenou rýži.
  8. Po dovaření necháme stále přiklopenou rýži odpočívat alespoň 30 minut, aby měla vzniklá pára čas se vstřebat do rýže. Rýže díky tomu zůstane nadýchaná a měkká.
  9. Rýži po odklopení provzdušníme vidličkou.
  10. HACCP - Pro zchlazování a skladování
  11. Hotovou rýži necháme vychladnout. Skladujeme v lednici při 4°C.
  12. CCP - Rýži zchladíme na 21 °C do maximálně 2 hodin, dále na 5 °C do dalších maximálně 4 hodin.
  13. CCP - Skladujeme v lednici při teplotě maximálně 5 °C po dobu 3 dnů.
  14. Přímý výdej teplé rýže po uvaření (bez kroku zchlazování)
  15. CCP - Rýže po uvaření nesmí klesnout pod teplotu 60 °C a při výdeji ji udržujeme při teplotě 60 °C a více (ideálně 70 °C) maximálně 4 hodiny.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde