Jáhly namočíme na 2 hodiny do studené vody. Zcedíme a necháme odkapat přebytečnou vodu.
Multifunkční pánev nastavíme na pečení, teplotu na 160 °C, čas na 20 minut, přidáme rostlinný olej a necháme předehřát.
Do předehřátého oleje přidáme cibuli a za občasného míchání necháme zesklovatět, cca 10 minut.
Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a také necháme zesklovatět, cca dalších 5 minut. Ani cibule a ani česnek nesmí získat žádnou barvu.
Teplotu snížíme na 150 °C a do pánve přidáme vykapané a namočené jáhly a necháme orestovat, cca 5 minut.
Orestované jáhly s cibulí a česnekem přendáme do dostatečně velké gastro nádoby a zalijeme vývarem. Můžeme také použít vodu, ale jáhly s vývarem bude mít výraznější chuť.
Gastro nádobu, do které jsme přendali jáhly přiklopíme pokličkou nebo alobalem, aby se jáhly dusily.
Poměr vody a namočených jáhel je 1 : 1,25. U nenamočených jáhel je to 1 : 1,5. My doporučujeme jáhly namočit, abychom získali hladsí chuť.
Konvektomat nastavíme na pečení, teplotu na 180 °C, vlhkost necháme na 100 %, větrák nastavíme na nízké otáčky a čas na 35 minut.
Gastro nádobu vložíme do konvektomatu a necháme dusit.
Po dovaření necháme stále přiklopené jáhly odpočívat alespoň 30 minut, aby měla vzniklá pára čas se vstřebat do jáhel.
Takto připravené základní jáhly můžeme servírovat jako přílohu, nebo do nich můžeme přidat orestovanou zeleninu.
Jáhly po odklopení provzdušníme vidličkou.
HACCP - Pro zchlazování a skladování
Hotové jáhly necháme vychladnout. Skladujeme v lednici při 4°C.
CCP - Jáhly zchladíme na 21 °C do maximálně 2 hodin, dále na 5 °C do dalších maximálně 4 hodin.
CCP - Skladujeme v lednici při teplotě maximálně 5 °C po dobu 3 dnů.
Přímý výdej teplé pohanky po uvaření (bez kroku zchlazování)
CCP - Jáhly po uvaření nesmí klesnout pod teplotu 60 °C a při výdeji ji udržujeme při teplotě 60 °C a více (ideálně 70 °C) maximálně 4 hodiny.