Krém z opečeného květáku

Krém z opečeného květáku

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 200 ml)

  • 4 kg Květák bílý čerstvý
  • 500 g Cibule žlutá
  • 1000 g Brambora moučná C
  • 500 ml Rostlinný olej (řepkový)
  • 190 g Česnek konfitovaný
  • 1000 ml Smetana ke šlehání 33 %
  • 50 g Sůl
  • 9 L Voda

Související videokurzy

Krémové polévky ze zeleniny a luštěnin

01 | Krémové polévky ze zeleniny a luštěnin

5 video bloků 8 minut

Tipy & rady

Trikem při přípravě této polévky je restování květáku, při kterém dochází ke zkaramelizování jeho přirozených cukrů, což polévce dodá nejen výraznou chuť, ale také tmavší barvu. Dalším trikem je přidání cibule orestované dozlatova a konfitovaného česneku, obě tyto ingredience přidají polévce výraznější a jemnější chuť. Pro zjemnění a chuť je dále možné přidat smetanu.

PRACOVNÍ POSTUP
  1. Květák nakrájíme na menší kousky 2 x 2 cm.
  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky cca 3 x 3 cm.
  3. Multifunkční pánev nastavíme na opékání, teplotu nastavíme na 170°C, přilijeme dostatečné množství rostlinného oleje, aby půlka kousku květáku byla ponořená a necháme zahřát.
  4. Do zahřátého oleje dáme opékat květák nakrájený na menší kousky 2 x 2 cm.
  5. Květák promícháváme, aby se opékal rovnoměrně dokud nezíská zlatavou barvu, to bude trvat 15 minut.
  6. Ve chvíli, kdy je květák opečený dozlatova, vypneme pánev a vyndáme květák z pánve.
  7. Do oleje, ve kterém jsme restovali květák přidáme cibuli a tu necháme restovat cca 4 minuty při 180 °C, v tuto chvíli se z cibule vypařuje voda.
  8. Teplotu snížíme na 170 °C a cibuli restujeme další 3 minuty.
  9. Teplotu snížíme na 160°C a restujeme další 3 minuty nebo do zlatavé barvy. Ve chvíli, kde je cibule orestovaná do zlatova, slijeme přebytečný olej.
  10. Do multifunkční pánve s orestovanou cibulí vrátíme orestovaný květák a nalijeme 9 litrů vody a promícháme.
  11. Multifunkční pánev nastavíme na vaření, teplotu na 99°C, čas na 45 minut a polévku necháme vařit.
  12. Ve chvíli, kdy je květáková polévka uvařená a brambory jsou měkké, přilijeme smetanu a teplotu nastavíme na 70°C.
  13. Na závěr polévku dobře rozmixujeme tyčovým mixérem přímo v multifunkční pánvi a dochutíme solí.
  14. Konzistence polévky by měla být krémová a hladká.
  15. Pro zchlazování a skladování
  16. Hotovou polévku necháme vychladnout. Skladujeme v lednici při 4°C.
  17. CCP - Polévku zchladíme na 21 °C do maximálně 2 hodin, dále na 5 °C do dalších maximálně 4 hodin.
  18. CCP - Skladujeme v lednici při teplotě maximálně 5 °C po dobu 3 dnů.
  19. CCP - Zmraženou polévku skladujeme při teplotě -18 °C po dobu 6 měsíců.
  20. Přímý výdej teplé polévky po uvaření (bez kroku zchlazování)
  21. CCP - Polévka po uvaření nesmí klesnout pod teplotu 60 °C a při výdeji udržujeme při teplotě 60 °C a více maximálně 4 hodiny.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde