Omáčka na paprice - zeleninová

Omáčka na paprice - zeleninová

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 200)

  • 900 g Rajčata
  • 900 g Paprika červená čerstvá
  • 200 ml Rostlinný olej (řepkový)
  • 500 g Cibule žlutá
  • 50 g Rajčatový protlak doppio
  • 60 g Paprika červená mletá Wiberg
  • 300 g "Brambora moučná (""C"")"
  • 3 L Tmavý zeleninový vývar - základní
  • 25 g Sůl

Související videokurzy

Velouté

01 | Velouté

6 video bloků 7 minut

Pracovní postup

 
  1. Rajčata nakrájíme na kolečka tlustá 1,5 cm, naskládáme je na nepřilnavý plech nebo na plech s pečícím papírem a potřeme je rostlinným olejem.
  2. Červenou papriku necháme celou, také ji potřeme rostlinným olejem a naskládáme ji na plech.
  3. Na potření zeleniny olejem použijeme 1/4 celkového množství oleje v receptu.
  4. Konvektomat nastavíme na horký vzduch, teplotu nastavíme na 180°C, rychlost ventilátoru necháme na plnou rychlost, vlhkost nastavíme na 100%, čas nastavíme na 40 minut a necháme předehřát.
  5. Když je konvektomat předehřátý vložíme do něj plechy s rajčaty a z červenou paprikou a necháme opékat.
  6. Po 30 minutách vyndáme opečená rajčata, která by měla mít zlatavou barvu. Červenou papriku necháme dále opékat.
  7. Když vyprší nastavený čas 40 minut, vyndáme také opečenou červenou papriku. Slupka papriky by měla být opečená do tmavší barvy. Slupku budeme sundavat.
  8. Horkou opečenou papriku přendáme do gastro nádoby a zavřeme víkem, nebo přes ni přetáhneme potravinářskou folii, aby se paprika zapařila, cca 20 minut. Díky tomu bude snadnější sundat opečenou slupku.
  9. Z vychladlé papriky vyndáme jadřinec a sundáme opečenou slupku. Dužinu papriky nakrájíme na kostky 1,5 x 1,5 cm. Šťávu ze zapařené papriky přecedíme a později přidáme do omáčky. Je plná intenzivní chuti a omáčce přidá výraznou chuť.
  10. Brambory oloupeme nakrájíme na kostky 3 x 3 cm a dáme do gastro nádoby se studenou vodou.
  11. Multifunkční pánev nastavíme na opékání, teplotu na 180°C, čas na 13 minut a necháme předehřát.
  12. Do pánve nalijeme rostlinný olej (3/4 celkového množství z receptu, další 1/4 jsme použili na potření opékaných rajčat a papriky) a necháme předehřát.
  13. Do rozehřátého oleje přidáme cibuli a necháme restovat 3 minuty na 180°C, pak teplotu snížíme na 170°C a restujeme další 4 minuty, teplotu snížíme na 160°C a restujeme dozlatova další 4 minuty. Nastavení časů restování při různých teplotách se může lišit dle množství restované cibule a velikosti a výkonu multifunkční pánve. Obecně se ale držíme pravidla, že v první fázi při teplotě 180°C z cibule odpařujeme vodu. Ve chvíli, kdy cibule začíná získávat barvu, teplotu snižujeme a postupně restujeme dozlatova. 
  14. Teplotu pánve necháme nastavenou na 160 °C a přidáme rajčatový protlak, který necháme zarestovat, další 2 minuty.
  15. Do cibule s protlakem přidáme mletou papriku a jen krátce zarestujeme, cca 30 vteřin.
  16. Do základu nalijeme zeleninový vývar, přidáme nakrájená opečená rajčata, nakrájenou opečenou červenou papriku, moučnou bramboru a vše promícháme.
  17. Teplotu pánve snížíme na 100 °C, čas nastavíme na 60 minut, zavřeme víko pánve a omáčku necháme vařit.
  18. Když je omáčka provařená, rozmixujeme ji do hladka a dochutíme solí.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde