Pohanku namočíme na 2 hodiny do studené vody. Zcedíme a necháme odkapat přebytečnou vodu.
Multifunkční pánev nastavíme na pečení, teplotu na 160 °C, čas na 20 minut, přidáme rostlinný olej a necháme předehřát.
Do předehřátého oleje přidáme cibuli a za občasného míchání necháme zesklovatět, cca 10 minut.
Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a také necháme zesklovatět, cca dalších 5 minut. Ani cibule a ani česnek nesmí získat žádnou barvu.
Teplotu snížíme na 150 °C a do pánve přidáme vykapanou a namočenou pohanku a necháme orestovat, cca 5 minut.
Orestovanou pohanku s cibulí a česnekem přendáme do dostatečně velké gastro nádoby a zalijeme vývarem. Můžeme také použít vodu, ale pohanka s vývarem bude mít výraznější chuť.
Gastro nádobu s pohankou přiklopíme pokličkou nebo alobalem, aby se pohanka dusila.
Poměr vody a namočené pohanky je 1 : 1,25. U nenamočené pohanky je to 1 : 1,5. My doporučujeme pohanku namočit, abychom získali hladsí chuť.
Konvektomat nastavíme na pečení, teplotu na 180 °C, vlhkost necháme na 100 %, větrák nastavíme na nízké otáčky a čas na 35 minut.
Gastro nádobu s pohankou vložíme do konvektomatu a necháme dusit.
Po dovaření necháme stále přiklopenou pohanku odpočívat alespoň 30 minut, aby měla vzniklá pára čas se vstřebat do pohanky.
Takto připravenou základní pohanku můžeme servírovat jako přílohu, nebo do ní můžeme přidat orestovanou zeleninu.
Pohanku po odklopení provzdušníme vidličkou.
HACCP - Pro zchlazování a skladování
Hotovou pohanku necháme vychladnout. Skladujeme v lednici při 4°C.
CCP - Pohanku zchladíme na 21 °C do maximálně 2 hodin, dále na 5 °C do dalších maximálně 4 hodin.
CCP - Skladujeme v lednici při teplotě maximálně 5 °C po dobu 3 dnů.
Přímý výdej teplé pohanky po uvaření (bez kroku zchlazování)
CCP - Pohanku po uvaření nesmí klesnout pod teplotu 60 °C a při výdeji ji udržujeme při teplotě 60 °C a více (ideálně 70 °C) maximálně 4 hodiny.