Rybí karbanátek filé treska, losos

Rybí karbanátek filé treska, losos

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 135 g)

  • 560 g Treska aljašská filé mražené
  • 180 g Losos filé mražené
  • 30 g Plocholistá petržel
  • 1 Ks Vejce L
  • 110 g Panko strouhanka
  • 150 g Řecký jogurt
  • 40 g Limetka (šťáva)
  • 60 g Šalotka
  • 60 g Česnek konfitovaný
  • 7 g Sůl
  • 2 g Pepř černý celý
  • 2 ks Vejce L
  • 80 g Panko strouhanka

Související videokurzy

Jak správně smažit

01 | Jak správně smažit

6 video bloků 17 minut

Pracovní postup

Příprava
  1. HACCP - zmrazené filé z tresky a z lososa umístíme do lednice nastavené na max 4 °C a necháme postupně přes noc rozmrazit.
  2. Plocholistou petržel nakrájíme najemno včetně slabších stonků. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kostky 5 mm x 5 mm. Vymačkáme šťávu z limetky.
  3. Konvektomat nastavíme na páru, teplotu na 60°C, čas na 5 minut, intenzitu páry na střední nastavení, ventilátor necháme běžet na plné otáčky a necháme předehřát.
  4. Rozmrazené filé z tresky a lososa umístíme na plechy a vložíme do předehřátého konvetkomatu.
  5. Po uvaření na páře filé vyndáme a natrháme do misky na větší kusy a přidáme plocholistou petržel, vejce, panko strouhanku (v tomto kroku můžeme připadně nahradit klasickou strouhankou), řecký jogurt, nakrájenou šalotku, šťávu z limetky, konfitovaný česnek, sůl a pepř.
  6. Směs důkladně promícháme a začneme z ní tvořit koule o velikosti 125 gramů, z kterých pomocí tvořítek začneme tvarovat karbanátky.
  7. Hotové karbanátky klademe na plechy a před obalováním je dáme odpočinout do lednice alespoň na 45 minut, aby se nám zatáhly, což zjednoduší jejich obalování.
  8. Odpočaté rybí karbanátky obalíme nejdříve v rozmíchaném vajíčku a pak v panko strouhance (množství na obalení je dle dvou posledních položek v receptu). I pro obalování můžeme panko strouhanku nahradit klasickou strouhankou, panko strouhanka ale bude nadýchanější a křupavější.
  9. Plechy potřeme rostlinným olejem a skládáme na ně hotové obalené karbanátky. Karbanátky potřeme z horní strany rostlinným olejem.
  10. Konvektomat nastavíme na horký vzduch, teplotu na 190 °C, vlhkost na 0 % (otevřená klapka), čas na 15 minut, ventilátor necháme nastavený na maximální otáčky a necháme předehřát.
  11. Plechy s obalenými karbanátky naskládáme do předehřátého konvektomatu a nechám smažit horkým cirkulujícím vzchuchem.
  12. Udržování karbanátků v konvektomatu:
  13. Po usmažení konvektomat nastavíme opět na horký vzduch, teplotu nastavíme na 75 °C, vlhkost na 0 % (otevřená klapka), čas na nepřetržitý provoz a karbanátky udržujeme v teple až do výdeje.
  14. V ideálním případě smažíme jen takové množství, které vydáme do 90 minut. Zbylé množství usmažíme v dalších várkách.
  15. HACCP - hotové usmažené karbanátky udržujeme při teplotě nad 60 °C (ideálně okolo 75 - 80°C) po dobu maximálně 4 hodin.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde