Proč Kulinářské umění?
/
KU knihovna technik a receptů
/
KU akademie
/
KU Young chef
KU Knihovna Technik a Receptů
Proč Kulinářské umění?
KU knihovna technik a receptů
KU akademie
KU Young chef
Videokurzy
Recepty
Databáze surovin
Slovník pojmů
Přihlášení
Registrace
Přihlášení
Otevřít mobilní menu
Videokurzy
Recepty
Databáze surovin
Slovník pojmů
Přihlášení
Registrace
Recepty
/
Tmavý telecí vývar
Tmavý telecí vývar
Kalkulace receptu
Nutriční hodnoty a alergeny
Ingredience
video bloků
minut
Počet porcí:
počet porcí
(velikost porce 1L)
5
kg
500
g
250
g
250
g
10
g
1
g
20
g
5
g
50
ml
10
g
10
g
Telecí kosti kloubní
Cibule žlutá
Mrkev oranžová čerstvá
Řapíkatý celer
Česnek celý
Bobkový list
Stonky plocholisté petřžele
Pepř černý celý
Rostlinný olej (řepkový)
Rajčatový protlak doppio
Tymián čerstvý
5
kg
Telecí kosti kloubní
500
g
Cibule žlutá
250
g
Mrkev oranžová čerstvá
250
g
Řapíkatý celer
10
g
Česnek celý
1
g
Bobkový list
20
g
Stonky plocholisté petřžele
5
g
Pepř černý celý
50
ml
Rostlinný olej (řepkový)
10
g
Rajčatový protlak doppio
10
g
Tymián čerstvý
Co je to Nutri-score?
Související videokurzy
Přehrát ukázku
01 | Tmavý vývar
5 video bloků
10 minut
Pracovní postup
Příprava
Telecí kosti naskládáme na plech a důkladně je potřeme je rostlinným olejem (řepkovým).
Konvektomat nastavíme teplotu na 160°C, čas na 45 minut, vlhkost na 0% (plně otevřená klapka / komín), otáčky necháme na maximum.
Kosti v průběhu pečení kontrolujeme a otočíme je, aby se opekly rovnoměrně.
Když jsou kosti opečené dozlatova, vyndáme je z konvektomatu a necháme vychladnout.
Opečené telecí kosti naskládáme do multifunkční pánve a zalijeme je studenou vodou.
Multifunkční pánev nastavíme na funkci ""pečení"", teplotu na 93°C a čas na 10 hodin. Zavřeme víko a vývar necháme vařit.
Zeleninu (cibuli, mrkev, řapíkatý celer) nakrájíme na kostky velké 2 x 2 cm.
Multifunkční pánev nastavíme na pečení, teplotu na 180°C, čas na 10 minut, nalijeme do ní rostlinný olej a zpustíme předehřev.
Když je pánev rozehřátá přidáme nejdříve mrkev a řapíkatý celer a restujeme po dobu 3 minut.
Pak přidáme k mrkvi a celeru také cibuli a restujeme další 4 minuty stále na 180°C.
Teplotu snížíme na 160°C a zeleninu restujeme další 3 minuty, nebo dozlatova. Zelenina nesmí být spálená, vývar by potom zhořkl.
Po dokončení opékání zeleniny do ní přidáme rajčatový protlak, který na zbytkovém teple pánve také krátce orestujeme.
2 hodiny před koncem vaření (tedy po 8 hodinách) přidáme do vývaru všechnu orestovanou zeleninu s rajčatovým protlakem.
V tuto chvíli do vývaru přidáme také všechny bylinky (česnek, bobkový list, stonky plocholisté petržele, černý pepř celý, tymián).
Vývar dále vaříme na 93°C.
Když je vývar hotový, scedíme ho přes jemné síto a zchladíme buď ve vodní lázni s ledem, nebo v šokeru.
Skladujeme v lednici při teplotě maximálně 4°C.
400" x-cloak x-transition x-show="showScrollTop" @click="window.scrollTo(0,0)" class="fixed md:hidden h-10 w-10 grid place-items-center rounded-md bottom-6 right-6 bg-gray-400 z-[100]">
Preferujete původní verzi KU?
Zobrazit ji můžete zde