Tmavý telecí vývar

Tmavý telecí vývar

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 1L)

  • 5 kg Telecí kosti kloubní
  • 500 g Cibule žlutá
  • 250 g Mrkev čerstvá
  • 250 g Řapíkatý celer
  • 10 g Česnek celý
  • 1 g Bobkový list
  • 20 g Stonky plocholisté petřžele
  • 5 g Pepř černý celý
  • 50 ml Rostlinný olej (řepkový)
  • 10 g Rajčatový protlak doppio
  • 10 g Tymián čerstvý

Související videokurzy

Tmavý vývar

01 | Tmavý vývar

5 video bloků 10 minut

Pracovní postup

Příprava
  1. Telecí kosti naskládáme na plech a důkladně je potřeme je rostlinným olejem (řepkovým).
  2. Konvektomat nastavíme teplotu na 160°C, čas na 45 minut, vlhkost na 0% (plně otevřená klapka / komín), otáčky necháme na maximum.
  3. Kosti v průběhu pečení kontrolujeme a otočíme je, aby se opekly rovnoměrně.
  4. Když jsou kosti opečené dozlatova, vyndáme je z konvektomatu a necháme vychladnout.
  5. Opečené telecí kosti naskládáme do multifunkční pánve a zalijeme je studenou vodou.
  6. Multifunkční pánev nastavíme na funkci ""pečení"", teplotu na 93°C a čas na 10 hodin. Zavřeme víko a vývar necháme vařit.
  7. Zeleninu (cibuli, mrkev, řapíkatý celer) nakrájíme na kostky velké 2 x 2 cm.
  8. Multifunkční pánev nastavíme na pečení, teplotu na 180°C, čas na 10 minut, nalijeme do ní rostlinný olej a zpustíme předehřev.
  9. Když je pánev rozehřátá přidáme nejdříve mrkev a řapíkatý celer a restujeme po dobu 3 minut.
  10. Pak přidáme k mrkvi a celeru také cibuli a restujeme další 4 minuty stále na 180°C.
  11. Teplotu snížíme na 160°C a zeleninu restujeme další 3 minuty, nebo dozlatova. Zelenina nesmí být spálená, vývar by potom zhořkl.
  12. Po dokončení opékání zeleniny do ní přidáme rajčatový protlak, který na zbytkovém teple pánve také krátce orestujeme.
  13. 2 hodiny před koncem vaření (tedy po 8 hodinách) přidáme do vývaru všechnu orestovanou zeleninu s rajčatovým protlakem.
  14. V tuto chvíli do vývaru přidáme také všechny bylinky (česnek, bobkový list, stonky plocholisté petržele, černý pepř celý, tymián).
  15. Vývar dále vaříme na 93°C.
  16. Když je vývar hotový, scedíme ho přes jemné síto a zchladíme buď ve vodní lázni s ledem, nebo v šokeru.
  17. Skladujeme v lednici při teplotě maximálně 4°C.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde