Omáčka na paprice - zahuštěná jíškou

Omáčka na paprice - zahuštěná jíškou

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 200 ml)

  • 290 g Rostlinný olej (řepkový)
  • 1000 g Cibule žlutá
  • 130 g Paprika červená mletá Wiberg
  • 80 g Rajčatový protlak doppio
  • 7000 g Kuřecí vývar
  • 700 g Tmavá jíška
  • 500 g Smetana
  • 50 g Sůl

Související videokurzy

Základy jíšky

01 | Základy jíšky

5 video bloků 6 minut

Velouté

02 | Velouté

6 video bloků 7 minut

Pracovní postup

Příprava
  1. Multifunkční pánev nastavíme na opékání a teplotu na 180°C a necháme rozehřát
  2. Do pánve nalijeme olej a ten necháme rozehřát.
  3. Do oleje přidáme cibuli a necháme restovat 3 minuty na 180°C, pak teplotu snížíme na 170°C a restujeme další 4 minuty, teplotu snížíme na 160°C a restujeme dozlatova další 4 minuty. Nastavení časů restování při různých teplotách se může lišit dle množství restované cibule a velikosti a výkonu multifunkční pánve. Obecně se ale držíme pravidla, že v první fázi při teplotě 180°C z cibule odpařujeme vodu. Ve chvíli, kdy cibule začíná získávat barvu, teplotu snižujeme a postupně restujeme dozlatova. 
  4. Teplotu pánve necháme nastavenou na 160 °C a přidáme rajčatový protlak, který necháme zarestovat, cca 2 minuty
  5. Do cibule s protlakem přidáme mletou papriku a jen krátce zarestujeme, cca 30 vteřin
  6. Do základu nalijeme kuřecí vývar a vše promícháme
  7. Teplotu pánve snízíme na 100 °C a omáčku necháme vařit.
  8. Do omáčky přidáme vychladlou tmavou jíšku a důkladně promícháme, omáčku necháme vařit minimálně dalších 40 minut, aby se jíška provařila
  9. Omáčku rozmixujeme dohladka. 
  10. Do provařené omáčky přilijeme smetanu, promícháme a pánev vypneme.
  11. Omáčku dochutíme solí.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde