Rýžový pilaf se zeleninou

Rýžový pilaf se zeleninou

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 250 g)

  • 300 ml Rostlinný olej (řepkový)
  • 100 g Hnědé žampiony čerstvé
  • 100 g Cibule žlutá
  • 60 g Mrkev oranžová čerstvá
  • 60 g Řapíkatý celer
  • 40 g Česnek loupaný
  • 60 g Rajčatový protlak doppio
  • 200 g Cizrna sous-vide Bonduelle
  • 1000 g Rýže Basmati
  • 1500 ml Tmavý zeleninový vývar
  • 20 g Sůl
  • 2 g Pepř černý celý
  • 200 g Rajčata
  • 20 g Koriandr čerstvý

Související videokurzy

Vaření rýže - pilaf metoda

01 | Vaření rýže - pilaf metoda

5 video bloků 12 minut

Pracovní postup

 
  1. Rýži propláchneme několikrát za sebou pod tekoucí studenou vodou tak, abychom z ní vypláchli přebytečný škrob a necháme odkapat přebytečnou vodu.
  2. Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na kosty o velikosti 1 x 1 cm. Houby nakrájíme na plátky cca 5 mm tlusté.
  3. Multifunkční pánev nastavíme na opékání, teplotu na 180 °C, čas na 20 minut a necháme předehřát. Do pánve nalijeme rostlinný olej, který také nacháme zahřát.
  4. Do předehřátého oleje v pánvi přidáme nakrájené houby a necháme orestovat do zlatova. Houby po orestování vyndáme a necháme odkapat přebytečný olej.
  5. Do pánve, ve které jsme orestovali houby přidáme nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a necháme při teplotě 180 °C restovat přibližně 3 minuty.
  6. Do pánve přidáme cibuli a stále při teplotě 180 °C necháme restovat další 3 minuty.
  7. Když cibule začíná získávat barvu, teplotu snížíme na 170 °C a necháme restovat další 3 minuty.
  8. Teplotu pánve snížíme na 160 °C a přidáme odkapanou rýži, kterou necháme restovat další 3 minuty tak, aby se každé zrnko obalilo olejem a orestovalo se.
  9. Do pánve přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a restujeme další 2 minuty.
  10. Do pánve přidáme rajčatový protlak a restujeme další 2 minuty. Na závěr do pánve přidáme cizrnu.
  11. Orestovanou rýži se zeleninou přendáme do dostatečně velké gastro nádoby a zalijeme zeleninovým vývarem, který ochutíme solí a pepřem. Můžeme použít i vodu, ale s vývarem bude mít rýže výraznější chuť.
  12. Gastro nádobu s rýži přiklopíme pokličkou nebo alobalem, aby se rýže mohla dusit.
  13. Konvektomat nastavíme na horký vzduch, teplotu na 170 °C, čas na 30 minut, ventilátor na nízké otáčky a vlhkost necháme nastavenou na 100 %.
  14. Gastro nádobu s rýží vložíme do konvektomatu a necháme dusit.
  15. Po dovaření necháme stále přiklopenou rýži odpočívat alespoň 30 minut, aby měla vzniklá pára čas se vstřebat do rýže. Rýže díky tomu zůstane nadýchaná a měkká.
  16. Do hotového pilafu přidáme rajčata a nakrájený koriandr.
  17. Rýži po odklopení provzdušníme vidličkou.
  18. HACCP - Pro zchlazování a skladování
  19. Hotovou rýži necháme vychladnout. Skladujeme v lednici při 4°C.
  20. CCP - Rýži zchladíme na 21 °C do maximálně 2 hodin, dále na 5 °C do dalších maximálně 4 hodin.
  21. CCP - Skladujeme v lednici při teplotě maximálně 5 °C po dobu 3 dnů.
  22. Přímý výdej teplé rýže po uvaření (bez kroku zchlazování)
  23. CCP - Rýže po uvaření nesmí klesnout pod teplotu 60 °C a při výdeji ji udržujeme při teplotě 60 °C a více (ideálně 70 °C) maximálně 4 hodiny.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde