Sladký loupák (Martin Hanus)

Sladký loupák (Martin Hanus)

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 90 g)

  • 1000 g Pšeničná mouka hladká
  • 120 g Cukr krupice
  • 100 g Sádlo škvařené vepřové
  • 60 g Droždí čerstvé
  • 12 g Sůl
  • 50 g Vejce
  • 450 g Mléko plnotučné
  • 1 ks Vaječné žloutky
  • 80 G Mák modrý

Související videokurzy

Stádia pečení chleba a pečiva

01 | Stádia pečení chleba a pečiva

8 video bloků 19 minut

Pracovní postup

Příprava
  1. Sádlo necháme povolit při pokojové teplotě. Mléko by mělo být vlažné.
  2. Do nádoby na hnětení dáme mléko a 1 celé vejce (cca 50g).
  3. Smícháme suché ingredience (mouka, cukr a sůl) a až po jejich důkladném promíchání přidáme droždí. 
  4. Suché ingredience dáme do nádoby na hnětení na mokré ingredience. 
  5. Nádobu na hnětení upevníme do robota, použijeme hák a na středně nízkou rychlost necháme míchat po dobu 2 minuty.
  6. Teprve v tuto chvíli přidáme do těsta sádlo a dále mícháme dalších 8 minut.
  7. Vypracované těsto skulíme do bochánku, přikryjeme utěrkou a necháme vyzrát při pokojové teplotě po dobu 30 min, nebo než zdvojnásobí svůj objem.
  8. Vyzrálé těsto rozválíme válečkem na placku tlustou cca 0,5 cm a rozdělíme ji na 8 stejných trojúhelníků.
  9. Z trojúhelníků svineme loupáky.
  10. Loupáky umístíme s dostatečným rozestupem na pomaštěný plech nebo na plech s pečícím papírem a necháme je vykynout přikryté utěrkou, cca 30 - 40 minut.
  11. Po nakynutí potřeme loupáky vaječným žloutkem a posypeme mákem.
  12. Dáme péct do konvektomatu předehřátého na 180°C, čas nastavíme na 25 minut, vlhkost 100 % a vrtuli nastavíme na minimum a necháme péct do kaštanové barvy.
  13. Po upečení necháme loupáky zchladnout a skladujeme přikryté utěrkou, nebo v igelitovém pytli. 
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde