Základní bešamel - zahuštěný máslovou jíškou

Základní bešamel - zahuštěný máslovou jíškou

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 1 L)

  • 750 g Máslo
  • 500 g Mouka hladká
  • 10 L Mléko polotučné
  • 1000 g Cibule
  • 4 g hřebíček
  • 2 g muškátový oříšek
  • 1 g bobkový list
  • 50 g Sůl
  • 2 g Pepř bílý

Související videokurzy

Základy jíšky

01 | Základy jíšky

5 video bloků 6 minut

Bešamel

02 | Bešamel

6 video bloků 7 minut

Pracovní postup

Příprava
  1. Cibuli nakrájíme najemno
  2. Multifunkční pánev nastavíme na opékání a teplotu nastavíme na 160°C.
  3. Do pánve přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Pak teplotu pánve snížíme na 140°C
  4. Do rozpuštěného másla přidáme najemno nakrájenou cibuli společně s hřebíčkem a necháme zpěnit po dobu 7 minut, cibule by neměla získat žádnou barvu.
  5. Do másla s cibulí postupně přidáme všechnu mouku a mícháním vytvoříme světlou jíšku, kterou necháme restovat po dobu 5 minut, opět by neměla získat žádnou barvu.
  6. Teplotu snížíme na 100°C a do hotové cibulové jíšky začneme přilévat cca 1/4 celkového množství mléka tak, aby se postupně  temperovalo a nevytvořily se hrudky. Mícháme přibližně 1 - 2 minuty. 
  7. V dalším kroku přilijeme další 1/4 celkového množství mléka a opět promícháváme cca 1 - 2 minuty tak, aby vnikla jemná kašovitá konzistence a netvořili se hrudky. 
  8. Pak dolijeme zbytek mléka, teplotu necháme nastavenou na 100°C, přidáme bobkový list, pravidelně promícháme a necháme vařit přibližně 20 minut.
  9. Po 20 minutách teplotu snížíme na 95°C, čas nastavíme na dalších 25 minut a bešamel pravidelně promícháváme, aby se nepřichytil.  
  10. Když je bešamel hotový, přidáme muškátový oříšek, sůl a bílý pepř a vše důkladně promícháme
  11. Na závěr zcedíme, aby v bešamelu nezůstala cibule a hřebíček.
  12. Při zchlazování bešamelu je dobré dát na jeho povrch potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde