Základní risotto (z kuřecího vývaru)

Základní risotto (z kuřecího vývaru)

Ingredience

Počet porcí:

(velikost porce 100 g (syrové rýže))

  • 3 L Tmavý kuřecí vývar
  • 180 ml Olivový olej
  • 500 g Cibule žlutá
  • 1 kg Rýže Carnaroli
  • 200 ml Bílé víno suché
  • 25 g Česnek

Související videokurzy

Vaření rýže - risotto metoda

01 | Vaření rýže - risotto metoda

8 video bloků 19 minut

Vaření rýže - variace risotta

02 | Vaření rýže - variace risotta

3 video bloků 7 minut

Pracovní postup

Příprava
  1. Sporák nastavíme na nízkou intenzitu a nerezový hrnec s tlustým dnem a větším průměrem necháme zahřát.
  2. Přidáme olivový olej, také necháme zahřát a přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
  3. Zesklovatělou cibuli zalijeme asi 250 ml kuřecího vývaru, který necháme kompletně vyvařit, aby nám v hrnci zase zůstala jen cibule s olejem.
  4. Do hrnce s cibulí přidáme všechnu rýži najednou a důkladně promícháme, aby se všechna zrnka rýže obalila olejem a necháme orestovat, asi 3 minuty.
  5. V tuto chvíli přidáme najemno nakrájený česnek a necháme jen krátce orestovat.
  6. Když je rýže s česnekem orestovaná, přilijeme teplé víno (25°C) a necháme vyvařit. V tuto chvíli zvýšíme intenzitu sporáku na středně vysokou.
  7. Po vyvaření všeho vína přilijeme do rýže první naběračku horkého kuřecího vývaru a za pravidelného míchání ji necháme vyvařit.
  8. Tento postup opakujeme dokud rýže není předvařena do jedné poloviny, asi 10 - 15 minut.
  9. V tuto chvíli předvařenou rýži rozprostřeme na čistý plech a necháme vychladnout. Máme-li šoker, zchladíme předvařenou rýži v šokeru.
Expedice
  1. Toto je jen základní risotto, expedice je vždy popsaná u konkrétního risotta.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde