Restování celeru zabere nějaký čas. Restujte raději při nižší teplotě a déle, abyste získali rovnoměrnou a zlatavou barvu, ta je základem úspěchu pro výraznou chuť.
Pracovní postup
Celer oloupeme a nakrájíme na kostky 2 x 2 cm. Cibuli nakrájíme najemno, Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky 3 x 3 cm.
Multifunkční pánev nastavíme na opékání, teplotu nastavíme na 180°C, čas na 10 minut, přilijeme dostatečné množství rostlinného oleje a spustíme předehřev.
Když je pánev předehřátá přidáme cibuli, ta by měla byt ponořená v oleji, aby se rovnoměrně opékala. Cibuli restujeme první 3 minuty na 180°C.
Pak teplotu snížíme na 160°C a cibuli restujeme další 4 minuty. Pak teplotu opět snížíme na 140°C a restujeme zbylé 3 minuty. Cibule by měla být orestovaná rovnoměrně a dozlatova.
Cibuli scedíme a olej použijeme na opékání celeru.
Multifunkční pánev nastavíme na opékání, teplotu nastavíme na 180°C, čas na 10 minut, přilijeme dostatečné množství rostlinného oleje, aby půlka kostky celeru byla ponořená a spustíme předehřev.
Do zahřátého oleje dáme opékat celer nakrájený na kostky.
Celer promícháváme, aby se opékal rovnoměrně dokud nezíská zlatavou barvu, to bude trvat 10 minut.
Ve chvíli, kdy je celer opečený dozlatova, vypneme pánev a slijeme přebytečný olej a celer necháme v pánvi.
Do multifunkční pánve nalijeme 10 litrů vody a přidáme cibuli opečenou dozlatova a nakrájené oloupané brambory.
Multifunkční pánev nastavíme na vaření, teplotu na 95°C, čas na 45 minut, zavřeme víko a polévku necháme vařit.
Po 45 minutách vaření bude polévka uvařená a brambory budou měkkké. Necháme doběhnout nastavený program.
Na závěr polévku dobře rozmixujeme tyčovým mixérem přímo v multifunkční pánvi a dochutíme solí.
V případě, že chceme mít polévku hladkou, můžeme ji postupně mixovat v kuchyňském mixéru s vyššími otáčkami.
Konzistence polévky by měla být krémová a hladká.
Servírovat můžeme s opečeným chlebem nebo s opečenou celerovou slámou.