Proč Kulinářské umění?
/
KU knihovna technik a receptů
/
KU akademie
/
KU Young chef
KU Knihovna Technik a Receptů
Proč Kulinářské umění?
KU knihovna technik a receptů
KU akademie
KU Young chef
Videokurzy
Recepty
Databáze surovin
Slovník pojmů
Přihlášení
Registrace
Přihlášení
Otevřít mobilní menu
Videokurzy
Recepty
Databáze surovin
Slovník pojmů
Přihlášení
Registrace
Recepty
/
Základní risotto vegetariánské (ze zeleninového vývaru)
Základní risotto vegetariánské (ze zeleninového vývaru)
Kalkulace receptu
Nutriční hodnoty a alergeny
Ingredience
video bloků
minut
Počet porcí:
počet porcí
(velikost porce 100 g (syrové rýže))
3
L
180
ml
500
g
1
kg
200
ml
25
g
Zeleninový vývar
Olivový olej
Cibule žlutá
Rýže Carnaroli
Bílé víno suché
Česnek
3
L
Zeleninový vývar
180
ml
Olivový olej
500
g
Cibule žlutá
1
kg
Rýže Carnaroli
200
ml
Bílé víno suché
25
g
Česnek
Co je to Nutri-score?
Související videokurzy
Přehrát ukázku
01 | Vaření rýže - risotto metoda
8 video bloků
19 minut
Přehrát ukázku
02 | Vaření rýže - variace risotta
3 video bloků
7 minut
Pracovní postup
Příprava
Sporák nastavíme na nízkou intenzitu a nerezový hrnec s tlustým dnem a větším průměrem necháme zahřát.
Přidáme olivový olej, také necháme zahřát a přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
Zesklovatělou cibuli zalijeme asi 250 ml zeleninového vývaru, který necháme kompletně vyvařit, aby nám v hrnci zase zůstala jen cibule s olejem.
Do hrnce s cibulí přidáme všechnu rýži najednou a důkladně promícháme, aby se všechna zrnka rýže obalila olejem a necháme orestovat, asi 3 minuty.
V tuto chvíli přidáme najemno nakrájený česnek a necháme jen krátce orestovat.
Když je rýže s česnekem orestovaná, přilijeme teplé víno (25°C) a necháme vyvařit. V tuto chvíli zvýšíme intenzitu sporáku na středně vysokou.
Po vyvaření všeho vína přilijeme do rýže první naběračku horkého zeleninového vývaru a za pravidelného míchání ji necháme vyvařit.
Tento postup opakujeme dokud rýže není předvařena do jedné poloviny, asi 10 - 15 minut.
V tuto chvíli předvařenou rýži rozprostřeme na čistý plech a necháme vychladnout. Máme-li šoker, zchladíme předvařenou rýži v šokeru.
Expedice
Toto je jen základní risotto, expedice je vždy popsaná u konkrétního risotta.
400" x-cloak x-transition x-show="showScrollTop" @click="window.scrollTo(0,0)" class="fixed md:hidden h-10 w-10 grid place-items-center rounded-md bottom-6 right-6 bg-gray-400 z-[100]">
Preferujete původní verzi KU?
Zobrazit ji můžete zde